Ticker

10/recent/ticker-posts

Αν δεν βρεθούν λεφτά για το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, θα τελειώσει ό,τι σίριαλ βλέπουμε στην τηλεόραση;



Χτυπάνε καμπανάκια! Αν δεν βρεθούν λεφτά για το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), θα τελειώσουν ό,τι σίριαλ και όποια τηλεοπτική σειρά βλέπουμε αυτή την περίοδο στη μικρή μας οθόνη.

Μεγαλώνει η αγωνία των ανθρώπων της τηλεοπτικής και της κινηματογραφικής αγοράς για τη χρηματοδότηση και το μέλλον του ΕΚΟΜΕ, ενός φορέα στον οποίο οφείλουμε την άνθηση της ελληνικής μυθοπλασίας, η οποία μεταφράζεται φέτος σε 30 ποιοτικές σειρές. Οι φετινές σειρές μπορεί να εμφανίζονται με το σήμα του ΕΚΟΜΕ, αλλά η έγκριση των παραγωγών από τον φορέα δεν υπάρχει ακόμη σε ΦΕΚ. Μάλιστα, εκκρεμεί ακόμα και σήμερα η απόφαση έγκρισης για παραγωγές προηγούμενων ετών που έχουν γυριστεί και μεταδοθεί.


Σύμφωνα με τη νέα οδηγία που έχει δοθεί από την κεντρική κυβέρνηση στη νέα διοίκηση του ΕΚΟΜΕ, ο φορέας πρέπει να διαχειριστεί τους πόρους με αυστηρότητα και επαγγελματισμό και να μην πετάει εκατομμύρια ευρώ αφειδώς στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά, τον Μάιο του 2023, πως οι εγκρίσεις και τα χρήματα για τις τηλεοπτικές σειρές θα δίνονταν αμέσως μετά τις εκλογές.


Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν δεχτεί το καθεστώς αυτό, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για το ρευστό που περιμένουν. Πάντως είναι ως και παράλογο τα κανάλια να περιμένουν ότι όλα τα λεφτά για τη δημιουργία νέων τηλεοπτικών σειρών, κωμικών, μυστηρίου, δραματικών και εποχής, πρέπει να τα δίνουν μόνο το ΕΚΟΜΕ και το κράτος.

Αν μη τι άλλο τα κανάλια έχουν διαφημίσεις, άρα μπορούν να δώσουν και αυτά τον οβολό τους για τη δημιουργία σειρών. Βέβαια στην αγορά λέγεται ότι τα κανάλια χρωστάνε, δεν έχουν κέρδη, η τηλεθέαση και η διαφήμιση έχουν μειωθεί, ότι η νέα γενιά δεν προτιμά την τηλεόραση για να ψυχαγωγηθεί και ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στα σούπερ μάρκετ, άρα υπάρχει κοιλιά και στη διαφήμιση.


Τι πρέπει να γίνει ώστε οι τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται να είναι κερδοφόρες για κανάλια και παραγωγούς; Η Ελλάδα θα έπρεπε να παράγει σειρές που θα έχουν διανομή στο εξωτερικό και θα πουλιούνται σαν ζεστά ψωμάκια στο εξωτερικό, στα διεθνή τηλεπαζάρια. Μια σειρά σαν τη «Μάγισσα» του ΑΝΤ1, που κόστισε 12.000.000 ευρώ, δεν μπορεί να έχει στόχο τη βραδινή ζώνη των 1.500.000 τηλεθεατών από την Ελλάδα, αλλά μια ευρύτερη παγκόσμια αγορά.


Παράγοντες της τηλεοπτικής αγοράς υποστηρίζουν ότι οι αλλεπάλληλες αλλαγές στον νόμο Κρέτσου στο ΕΚΟΜΕ μετέτρεψαν σε εργαλείο κρατικής ενίσχυσης φτηνά τηλεοπτικά προγράμματα επιπέδου reality και τηλεοπτικών σειρών που δεν στηρίζονται σε λογοτεχνικά βιβλία ή σε σενάρια και καστ υψηλής ποιοτικής στάθμης. Μήπως ήρθε η ώρα για αυτοκριτική για να μη φτάσουμε από τις 30 σειρές προβολής σε μία, όπως κάποτε, στα χρόνια των Μνημονίων, όταν το μόνο σίριαλ που παιζόταν στο γυαλί ήταν τα «Κλεμμένα όνειρα»;


Πηγή: espressonews.gr 


Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. "Ποιοτικές" ΔΕΝ είναι.
    Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση οι ξένοι να κάτσουν να δουν ελληνική σειρά.
    Δεν το έχουν καταφέρει ισχυρές χώρες της Ευρώπης αυτό.
    Οι σειρές τους βουλώνουν μόνο τρύπες του προγράμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ποιοτικές ποιος το ορίζει και πως; Και θα φέρω ένα παραδειγμα, το Squid Game θεωρείται ποιοτική σειρά; Δεν χρειαζεται η σειρά να είναι ποιοτική για να πουληθεί έξω αρκεί να είναι εμπορική. Επίσης το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχουμε εμείς 30 σειρες να βλέπουμε ή ακόμα και 10. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή με τοσες παραγωγες δουλεύει ενα ολόκληρος κλάδος. Αν σταματήσουν οι παραγωγές το πρόβλημα θα είναι μεγάλο..και όχι για τους τηλεθεατες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μαεστρο πάντως το χουν δει ξένοι στο νετφλιξ. Ηθοποιοι λενε οτι τους χαιρετάνε τουριστες και τους λένε "μαέστρο;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν ηθοποιοί που παίζουν σε σειρές της ΕΡΤ με 1% και λένε ότι δέχονται μηνύματα και ότι τους μιλάει ο κόσμος ...

      Διαγραφή
    2. 11.27 Γιατί το αποκλείεις; Οι περισσότεροι βλέπουμε από ertflix τις σειρές. Ξεκολλήστε λίγο από τη λογική των αριθμών, σας έχουν κάψει το μυαλό!

      Διαγραφή
  4. Θεωρώ οτι παραεγινε το κακο με τις ελληνικές σειρες. Γυρίζουν σκουπίδια με 150 επεισοδια και παίρνουν επιδοτηση. Ούτε οι ιδιοι οι ηθοποιοι που γυρίζουν το σασμό δεν τον έχουν δει. Ακουσα τωρα τον Αυγουστιδη να λέει κάτι τετοιο. Ειναι χαμηλου επιπεδου προϊόν για μοναχικους ανθρώπους που έχουν ανοιχτη την τηλεοραση καθε βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή εσύ που είσαι υψηλού επιπέδου και δεν είσαι μοναχικός άνθρωπος, τι κάνεις το βράδυ; Γιατί το πρωί ξέρουμε τι κάνεις: σχολιάζεις σε τηλεοπτικό σάιτ.

      Διαγραφή
  5. Δηλαδή τα κανάλια θέλουν να κάνουν σειρές αλλά όλα τα λεφτά να τα πληρώνει άλλος;; Τη Μάγισσα που κοστίζει τόσα λεφτά ο ΑΝΤ1 περιμένει άλλος να πληρώσει όλο το ποσό;; Α! εντάξει παιδιά! Για αυτό αυτή η αύξηση στις σειρές που αρκετές ούτε καν είναι ποιοτικές όπως λέει το άρθρο. Για αυτό πήγαμε από τις 2, 3 σειρές που τα πάντα όλα γυρίζονταν σε ένα στούντιο με σκηνικά της κακιάς ώρας στις 30 με πολλά εξωτερικά γυρίσματα, σενάριο που εξελίσσεται στο παρελθόν κλπ. Κλασσική Ελλάδα. Βρήκαν το κορόιδο να πληρώνει και αυτοί απλώς να λένε πως παράγουν σειρές, βοηθούν τον πολιτισμό και δίνουν δουλειά σε κόσμο. Αλλά ακόμα και έτσι στο τέλος χρέη έχουν!!!!! Φταίει και η κυβέρνηση βέβαια που για ακόμα μια φορά τα έκανε μπάχαλο. Άντε τώρα να βρει λύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα ποσοστο πληρώνει το ΕΚΟΜΕ. Οχι ολο το ποσο.

      Διαγραφή
  6. Όπου να'ναι σκάει η φούσκα της ''άνθησης της ελληνικής μυθοπλασίας''. Πέσανε όλοι πάνω στις επιχορηγήσεις και με την επίφαση της ''ποιότητας'' (ώστε να πληρούνται τα standards της επιχορήγησης) γεμίσαμε φονικά, δράματα, βεντέτες και σειρές εποχής σε σημείο μπουχτίσματος.

    Κανένα μέτρο, καμία ισορροπία ποτέ. Ούτε το να γίνονται 3 σειρές τη σεζόν ήταν καλό αλλά ούτε και να υπάρχουν 30 σειρές από τις οποίες με το ζόρι ξεχωρίζουν 4-5. Αρχίζουν και τελειώνουν σειρές που δεν τις παρακολουθούν ούτε οι συγγενείς των συντελεστών τους. Και μόλις κοπεί η επιχορήγηση θα κλαίγονται πάλι τα κανάλια για την ''κρίση'' και θα γεμίσουν τον τηλεοπτικό χρόνο τους με φθήνια και κιτσαρία. Τα ίδια κανάλια που έχουν πάρει πόσα εκατομμύρια ευρώ από αυτή τη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com