Ticker

10/recent/ticker-posts

Τάκης Βαμβακίδης: O ρόλος του στη σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα»...


Με ιδιαίτερη ευαισθησία, και χωρίς ποτέ να ξεχνά τις ρίζες του, ο Τάκης Βαμβακίδης κάνει μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί μια κατάθεση ψυχής.

 Ο ηθοποιός μιλά από καρδιάς για την εκ νέου συνεργασία του με τον Μανούσο Μανουσάκη στη μίνι σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα» που προορίζεται για την ΕΡΤ.

Επιστρέψετε τηλεοπτικά ύστερα από ένα χρόνο και πάλι σε μια σειρά του Μανούσου Μανουσάκη.

«Είναι ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά και μετά το "Κόκκινο ποτάμι" ο Μανούσος φέρνει στη μικρή οθόνη έργα Ελλήνων λογοτεχνών, γεγονός πολύ σημαντικό. Μόλις διάβασα το σενάριο του "Βαρδιάνου στα σπόρκα" είπα μα πόσο τεράστιος, παγκόσμιος συγγραφέας είναι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Με αυτό το έργο του ανυψώνει την αγάπη της μάνας προς το παιδί της. Είναι ένας ύμνος».

 Η αλήθεια είναι ότι ο Παπαδιαμάντης σε μια δύσκολη εποχή, που η θέση της γυναίκας ήταν υποτιμημένη, υπήρξε συνήγορος και υπερασπιστής της.

«Γιατί ήταν σπουδαίος. Έβλεπε με πολλά μάτια. Γι' αυτό είναι διαχρονικός και το έργο του αναλλοίωτο στον χρόνο. Στο λογοτεχνικό του κείμενο, η μάνα έχει την ύψιστη θέση.

 Δεν ξεχνάτε ποτέ τις ρίζες σας.

«Από τις ρίζες τρέφομαι. Μου δίνουν οξυγόνο και νερό όπως τρέφεται κι ένα δέντρο. Το τελευταίο έργο μου με το θίασο ΤΕΜΕΤΕΡ λέγεται "Νόστος ρίζα μ' και κλαδί μ'", το οποίο θα ανεβάσουμε και τον χειμώνα. Το "ρίζα μ' και κλαδί μ" μας το έλεγαν οι Πόντιες γιαγιάδες μας. Είσαι η ρίζα μου και το κλαδί μου».

 Το ευτύχημα είναι ότι η μεταφορά λογοτεχνικών κειμένων συμβαίνει στην ΕΡΤ.

«Είναι μια πολύ όμορφη προσπάθεια της δημόσιας τηλεόρασης να επαναφέρει τη λογοτεχνία στη μυθοπλασία. Ο Μανούσος μετά τον "Βαρδιάνο στα σπόρκα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα γυρίσει τις "Κρίσιμες στιγμές" της Γαλάτειας Καζαντζάκη και το "Ποίος ήτο ο φονεύς του αδελφού μου" του Γεωργίου Βιζυηνού».

 Το διήγημα του Παπαδιαμάντη (1893) αφηγείται την ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, της Σκεύως, η οποία, όταν μαθαίνει ότι ο γιος της είναι άρρωστος, μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος (φύλακας) στα σπόρκα (καράβια που βρίσκονταν σε καραντίνα εξαιτίας της χολέρας, προκειμένου να σώσει τον γιο της.

Ο δικός σου ρόλος ποιος είναι;

«Ενός χωρικού, του μπάρμπα-Νίκα. Είναι βοηθός του Ρώνυμου, στελέχους της κοινότητας που είναι υπεύθυνος για τα θέματα που αφορούν τα σπόρκα. Είναι το δεξί του χέρι που του μαγειρεύει, τον προσέχει, είναι εργάτης του αλλά και λίγο μέθυσος. Του αρέσει να τα τσούζει. Πολλές φορές δεν βρίσκει το κλειδί να μπει στο σπίτι. Σε αυτόν απευθύνεται η Σκεύω για να στήσει όλο το σκηνικό. Εκείνος νιώθει μεγάλη ψυχολογική πίεση γιατί φοβάται μην μπλέξει και χάσει τη δουλειά του».

 Ωστόσο δέχεται...

«Επειδή είναι καλός ο χαρακτήρας του υποκύπτει και όντως δέχεται να τη βοηθήσει, έχοντας βέβαια μεγάλη αγωνία. Η επιμονή της μάνας βρίσκει στόχο στην καλοσύνη και τη φιλανθρωπία του. Η μάνα μπορεί να λιώσει χιόνια και να μετακινήσει βουνά για το παιδί της. Είναι δυνατόν να μην υπερασπιστεί τον γιο της με νύχια και με δόντια; Η ζωή είναι αυτή που είναι και κάποτε κονταρομαχούμε με τον θάνατο. Όταν όμως γεννήθηκε η κόρη μου, ένιωσα ότι έγινα αθάνατος. Η αθανασία μου πια είναι δεδομένη. Υπάρχει ρίζα από μένα. Η ζωή είναι ατέλειωτη όταν υπάρχουν όμορφα συναισθήματα κι αγάπη. Χορταίνεις από τις απολαύσεις», είπε ο Τάκης Βαμβακίδης στο tv 24.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια