Ticker

10/recent/ticker-posts

Οι ''top'' σταθμοί της χρυσής εποχής Κωστόπουλου- Λυμπέρη και η εξέλιξή τους...


Τα ραδιόφωνα των άλλοτε μεγάλων «lifestyle» ομίλων, σήμερα. Άλλα έχουν κυρίαρχη θέση στον ανταγωνισμό (τους), άλλα επανακάμπτουν, άλλα δεν εκπέμπουν καν.


Ο λόγος για την ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου και τις Εκδόσεις Λυμπέρη του Αντώνη Λυμπέρη. Αμφότεροι έλεγχαν συνολικά 6 ραδιόφωνα, που έπαιζαν από λαϊκά μέχρι dance/house, έχοντας εξέχουσα θέση στη ραδιοφωνική αγορά. Ωστόσο, η οικονομική κρίση, τα μνημόνια που επακολούθησαν, και η άρνηση των τραπεζών να τους χρηματοδοτήσουν εκ νέου, οδήγησε τους δύο ομίλους σε λουκέτο, με διαφορά λίγων μόνο μηνών.

Από αυτό το γεγονός επηρεάστηκαν (εννοείται) και οι ραδιοσταθμοί τους. Και ο Πέτρος Κωστόπουλος και ο Αντώνης Λυμπέρης, λίγο πριν φαληρίσουν, «θυσίασαν» από έναν ο καθένας προκειμένου να σώσουν τις επιχειρήσεις τους (χωρίς επιτυχία). Οι υπόλοιποι κατέληξαν σε τράπεζες, με δύο εξ αυτών να γίνονται αυτοδιαχειριζόμενοι. Ας τους δούμε αναλυτικά.

ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87.7
Ο σταθμός που ιδρύθηκε από τον Κώστα Καββαθά κατέληξε στα χέρια του Αντώνη Λυμπέρη, ως αποτέλεσμα της εταιρικής σύμπραξης των δύο πλευρών. Στα τέλη του 2011 πουλήθηκε στην πρωτοεμφανιζόμενη (τότε) στον χώρο των media, Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου. Σήμερα, με ελαφρώς διαφορετικό προφίλ σε σχέση με το παρελθόν, πρωταγωνιστεί στον ανταγωνισμό των «εναλλακτικών» ραδιοφώνων.

VFM 88.3
Ο κραταιός τότε Village FM 88.3 εξαγοράστηκε από τον Αντώνη Λυμπέρη το 2008 για πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ(!). 5 χρόνια αργότερα, έχοντας ήδη αποψιλωθεί από παραγωγούς, έβαλε «λουκέτο» μαζί με τις Εκδόσεις Λυμπέρη. Αρχικά σταμάτησε τις εκπομπές του, στη συνέχεια οι δικαστικοί κλητήρες σφράγισαν τα στούντιό του, με αποτέλεσμα να μην παίζει καν μουσική, για να χαθεί στο τέλος από τα FM μετά από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις του, στον Υμηττό. Οι ελάχιστοι, δε, εργαζόμενοι που είχαν απομείνει στον σταθμό δεν έκαναν κίνηση για να τον αναλάβουν συνεταιριστικά, εν αντιθέσει με το έτερο ραδιόφωνο του ομίλου, τον Best 92.6. Τον περασμένο Οκτώβριο το ΕΣΡ ανακάλεσε την άδειά του, μια ημέρα πριν βγει σε πλειστηριασμό. Σήμερα, δεν εκπέμπει καν, και η συχνότητά του ανήκει στο Δημόσιο.

BEST 92.6
Ένας ραδιοσταθμός δημιούργημα του Αντώνη Λυμπέρη, που είχε κάτω από την εταιρική του «ομπρέλα» όλους όσοι άνηκαν στον όμιλο. Όπως και ο VFM 88.3, το 2013 σταμάτησε να παίζει εκπομπές, μετά από την «κατάρρευση» των Εκδόσεων Λυμπέρη. Το ΕΣΡ είχε εκδόσει απόφαση για να ανακαλέσει την άδειά του, ωστόσο, αυτή έπαψε να ισχύει λόγω της αίτησης για αυτοδιαχείριση που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι του σταθμού. Αρχές του 2016 ξαναβγαίνει κι επισήμως στον αέρα, με τη βοήθεια των Αττικών Εκδόσεων. Σήμερα εκπέμπει κανονικά, με πολλούς από τους παραγωγούς του να είναι ξανά πίσω από τα μικρόφωνα, ενώ παράλληλα έχει κερδίσει μεγάλο μέρος της «προ κρίσης» ακροαματικότητάς του.

DERTI 98.6
Ο πρώην Super Star FM του αείμνηστου Γιώργου Πολίτη είχε εξαγοραστεί το 2006 από τον Πέτρο Κωστόπουλο. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε ως Derti, φτάνοντας σε λιγότερο από έναν χρόνο στην κορυφή των μετρήσεων ακροαματικότητας. Μετά από την «κατάρρευση» της ΙΜΑΚΟ το 2012 πέρασε στα χέρια των τραπεζών, ενώ τότε σταμάτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι εκπομπές του, λόγω κινητοποιήσεων από τους τεχνικούς του. Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς επιστρέφει στα χέρια του Γιώργου Πολίτη, μέσω πλειστηριασμού, και αποκτά ξανά πρόγραμμα. Σήμερα συνεχίζει μέσω web ως ιντερνετικό ραδιόφωνο, με τη συχνότητά του να περνάει στον «έντεχνο» Μουσικό 98.6, εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο.

SFERA 102.2
Το δεύτερο ραδιοφωνικό εγχείρημα της ΙΜΑΚΟ, πίσω στη δεκαετία του '90, το οποίο είχε -και αυτό- τεράστια απήχηση στο ραδιοφωνικό κοινό. Παρά την επιτυχία του, ωστόσο, «θυσιάστηκε» για να συνεχίσει ο όμιλος τις δραστηριότητές του, καθώς στα τέλη του 2011 πουλήθηκε στον Γιώργο Πολίτη. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Sfera είναι ξανά ένας υπολογίσιμος «παίκτης» στο ελληνικό ποπ ραδιόφωνο, με συχνή παρουσία στο Top 10 της λίστας των μετρήσεων.

NITRO 102.5
Η ναυαρχίδα των ραδιοσταθμών της ΙΜΑΚΟ, από το 1995 μέχρι το τέλος της, το 2012. Λίγο πριν πτωχεύσει μεταβίβασε τον σταθμό σε θυγατρική της εταιρεία και συζήτησε με τον όμιλο ΑΝΤ1 για την πώλησή του, χωρίς όμως θετική έκβαση. Εν τέλει κατέληξε στις τράπεζες και βγήκε σε πλειστηριασμό, με τον Γιώργο Πολίτη να τον αποκτά με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Σε αντίθεση όμως με τα άλλα δύο ραδιόφωνα της ΙΜΑΚΟ που πέρασαν στα χέρια της MMS Group, ο Nitro δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Οι εργαζόμενοι του σταθμού αντέδρασαν, έκαναν αίτηση για αυτοδιαχείριση της συχνότητας και έκαναν δικά τους τα μηχανήματα του Nitro. Για περίπου 1,5 σεζόν λειτούργησαν οι ίδιοι τον ραδιοσταθμό, ωστόσο, μετά από διαφωνίες εντός του συνεταιρισμού σίγησε και πάλι. Από το καλοκαίρι του 2017 τον σταθμό έχει αναλάβει η Athens Voice, και στην συχνότητά του εκπέμπει σήμερα ο Athens Voice 102.5.

ΑΠΟ Ε-tetradio.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια