Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι να τσακώνομαι με τους γονείς μου γιατί δε με άφηναν να μείνω μαζί τους στο σαλόνι και να δούμε κάποια εκπομπή στην τηλεόραση. «Είναι αργά- πρέπει να κοιμηθείς» ήταν η συνηθισμένη φράση που άκουγα και που μου έφερνε απελπισία. Θα έχανα κάτι που την επόμενη μέρα θα ήταν θέμα συζήτησης στο σχολείο, αφού δεν ήταν όλοι οι γονείς τόσο αυστηροί! Σήμερα δε νομίζω ότι ένα παιδί έχει τέτοιες στενοχώριες. Το πιο πιθανό είναι ότι θα δει ο,τι θέλει στο tablet του (από το live streaming των καναλιών στα sites τους) ή, αν είναι όντως αργά και πρέπει να κοιμηθεί, θα δει την επομένη την εκπομπή που έχασε on demand.
O τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Μπορεί ακόμη να είναι σημαντικός ο αριθμός θεατών που κλείνει ραντεβού συγκεκριμένη ώρα και ημέρα για να δει ένα πρόγραμμα αλλά ειδικά οι νεότεροι θέλουν πια να αποφασίζουν πότε θα δουν αυτό που θέλουν. Η παρακολούθηση σειρών από το web ή από πλατφόρμες όπως το Netflix είναι η νέα τάση. Ίσως τα μόνα προγράμματα που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι οι τηλεθεατές κυνηγάνε σε απευθείας μετάδοση να είναι τα μεγάλα αθλητικά ή μουσικά events και οι ειδήσεις . Για όλα τα άλλα προτιμούν να ορίζουν οι ίδιοι πότε θα τα δουν.
Όμως ο τρόπος που καταναλώνουμε το τηλεοπτικό προϊόν επηρεάζει πια και τους παρόχους του περιεχομένου. Αν θέλουν να κερδίσουν τους τηλεθεατές τα κανάλια, πρέπει να προσφέρουν το περιεχόμενό τους, όχι μόνο σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση και στο web αλλά και να δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης on demand. Αυτό γίνεται ήδη μέσω των sites των καναλιών, του Youtube και των apps.
Τώρα περνάμε στην επόμενη φάση. Για να μπορέσει να ικανοποιηθεί η ζήτηση «κατάλληλου ανά περίσταση» περιεχομένου, οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν και τη μορφή των προγραμμάτων. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για σειρές που θα βλέπει ένα ζευγάρι στον καναπέ του σπιτιού – απλώς θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δει μαζεμένα περισσότερα επεισόδια την ώρα που επιλέγει. Τι θα προσφέρει όμως ένα κανάλι σε μένα την ώρα που είμαι στο μετρό και θέλω να δω κάτι από το κινητό μου τηλέφωνο; Kαι πώς θα μπορέσει να κερδίσει «τηλεθέαση» ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν τη σειρά τους στο ιατρείο και έχουν τη δυνατότητα να δουν περιεχόμενο από το κινητό τους ; Μια εκπομπή ψυχαγωγική με πολλές μικρές ενότητες, που θα μπορεί να την παρακολουθήσει κάποιος «σπασμένη» σε σύντομα clips , δεν είναι μια ωραία ιδέα; Και μήπως αξίζει τον κόπο, εκτός από μεγάλα δελτία ειδήσεων, να προσφέρονται ανά τακτικά διαστήματα δίλεπτα δελτία με τις βασικές ειδήσεις , που μπορεί να δει όποιος ξεκλέβει λίγο χρόνο από κάποια άλλη ασχολία ;
Δεν έχει πεθάνει η κλασική τηλεόραση που είναι η εμπειρία της παρακολούθησης στον καναπέ του σπιτιού . Αλλά οι διαφορετικοί τρόποι τηλεθέασης (κυρίως από τις κινητές συσκευές) δημιουργούν πια ανάγκη για ιδιαίτερο περιεχόμενο. Οι υπεύθυνοι προγράμματος των καναλιών πρέπει πια να έχουν στο μυαλό τους τις νέες συνήθειες κατανάλωσης. Και να προτείνουν πρόγραμμα όχι μόνο για διαφορετικά κοινά και γούστα αλλά και για διαφορετικές περιστάσεις! Τι θα λέγατε για μια κωμική σειρά καταστάσεων, που δεν θα αποτελείται από 45 λεπτά επεισόδια αλλά από 3λεπτα ; Η ζήτηση σίγουρα θα είναι μεγάλη. Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά του για να δει στο κινητό του αγαπημένους ηθοποιούς σε μικρά σκετς, που θα του φτιάξουν τη διάθεση; Οι σεναριογράφοι ας αρχίσουν σιγά σιγά να ετοιμάζονται . Όλο και πιο συχνά θα δέχονται τέτοιες «παραγγελίες»!
Ο Χάρης Γούλιος είναι Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας του Ομίλου ΣΚΑΪ
0 Σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.
Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.
Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .
Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).
Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com