Ο Καλοκαιρινός ήλιος είναι πηγή ζωής και ενέργειας αρκεί να μην γίνεται υπερέκθεση σε αυτόν και σίγουρα χωρίς προστασία.
Τα αντηλιακά έχουν διάφορα συστατικά, θα έπρεπε όμως να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για αυτά. Για παράδειγμα, το ΡΑΒΑ (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ) που χρησιμοποιείτε στα χημικά αντηλιακά, απορροφά τις ακτίνες UV και μετατρέπει την ακτινοβολία του ήλιου σε θερμική ενέργεια.
Ενώ τα Φυσικά Αντηλιακά, που περιέχουν συστατικά όπως ο ψευδάργυρος του αζώτου και το διοξείδιο του τιτανίου, κάνουν τις ακτίνες του ηλίου να αλλάζουν πορεία και να σκορπίζονται μακριά από το δέρμα, πριν το διαπεράσουν.
Τα φυσικά αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου τείνουν να είναι καλύτερα για τα παιδιά όλων των ηλικιών και τα μωρά.
Η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη
Ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένος ο καιρός δεν πρέπει να βγαίνετε εκτός σπιτιού χωρίς το αντιηλιακό σας. Οι ακτίνες UV προκαλούν βλάβες στο δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος. Το απροστάτευτο δέρμα μπορεί να πάθει βλάβη μέσα σε μόνο 15 λεπτά, τονίζουν ειδικοί δερματολόγοι.
Όλοι οι δερματικοί τόνοι πρέπει να βάζουν αντιηλιακό
Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με σκουρότερο τόνο δέρματος θεωρούν πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για καρκίνο του δέρματος, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν έχετε ανοιχτό τόνο δέρματος και κοκκινίζετε εύκολα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιείτε υψηλό δείκτη προστασίας.
Χρησιμοποιήστε δείκτη τουλάχιστον SPF 30
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και αδιάβροχα αντιηλιακά. Ο ακριβής δείκτης προστασίας που χρειάζεστε κυμαίνεται ανάλογα με το σε πόση ώρα καίγεστε από τον ήλιο. Αν το δέρμα σας καίγεται σε 15 λεπτά τότε ένα αντιηλιακό με δείκτη 30 θα καθυστερήσει το κάψιμο για 15 λεπτά x 30 = 450 λεπτά, δηλαδή για 7,5 ώρες. Όμως, καθώς οι καιρικές συνθήκες έκθεσης και οι δραστηριότητες διαφέρουν, συνίσταται να βάζετε αντιηλιακό κάθε 2 ώρες.Αντιηλιακά ευρέως φάσματος προσφέρουν προστασία κατά των UVA και UVB ακτινών.
Προτιμήστε αντιηλιακά που περιέχουν φυσικά συστατικά που εμποδίζουν την εισχώρηση των ακτίνων στο δέρμα. Αναζητήστε σκιά και να είστε πολύ προσεκτικοί από τις 10:00 έως τις 2:00 ή όποτε η σκιά σας είναι πιο κοντή από το πραγματικό σας ύψος.
Το αντιηλιακό είναι αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την ηλιοθεραπεία
Είναι πλήρως λειτουργικό μόνο όταν εφαρμόζεται 20 λεπτά τουλάχιστον πριν βγείτε εκτός σπιτιού. Τοποθετήστε το μετά την κρέμα που βάζετε συνήθως και πριν το μακιγιάζ σας.
Αντιηλιακή προστασία όλες τις εποχές
Αν εργάζεστε σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με δείκτη 50 και ειδικά ρούχα. Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακά μόνο το καλοκαίρι, αλλά συνεχώς.
Οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για την προστασία των παιδιών
Συχνές επαναλήψεις εφαρμογής αντιηλιακού ώστε τα παιδιά να μένουν ενυδατωμένα. Τα μωρά πρέπει να παραμένουν στη σκιά, να φορούν ρούχα και καπέλο. Ένα μωρό μπορεί να καεί πολύ εύκολα ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη.
Το να είστε μέσα στη θάλασσα δεν προστατεύεστε από τον ήλιο
Το νερό δεν προσφέρει προστασία από τις ηλιακές ακτίνες. Μάλιστα, όταν βρέχεστε πρέπει να βάζετε αντιηλιακό πιο συχνά.
Το να κοιτάξετε απευθείας τον ήλιο μπορεί να βλάψει τα μάτια σας
Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να προκληθεί κάποια βλάβη στα μάτια σας, αν κοιτάξετε απευθείας τον ήλιο. Τα γυαλιά ηλίου πάντα βοηθούν.
Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους βάλτε αντιηλιακό
Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους θυμηθείτε πως το τζάμι δεν μπλοκάρει τις ακτίνες UV, οπότε πρέπει να φοράτε αντιηλιακό είτε εργάζεστε σε γραφείο είτε οδηγείτε το αυτοκίνητό σας.
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ...
1. Η ποσότητα μετράει
Ένας άνθρωπος με ένα μέσο σώμα, χρειάζεται περίπου 36 γραμμάρια αντηλιακό (ένα γεμάτο ποτήρι-σφηνάκι) για να έχει την προστασία που αναγράφεται στο μπουκάλι. Το SPF που αναγράφεται στη συσκευασία του αντιηλιακού βασίζεται σε τυποποιημένες μεθόδους δοκιμών που προϋποθέτουν αυτήν ακριβώς την ποσότητα: 2mg/cm² δηλαδή γύρω στα 36 γραμμάρια. Συνήθως όμως εμείς χρησιμοποιούμε τη μισή ή ακόμα και λιγότερη ποσότητα. Την επόμενη φορά που θα βάλουμε αντηλιακό ας μην το λυπηθούμε!
2. Ο δείκτης SPF μπορεί να μπερδέψει
Ο δείκτης SPF που αναγράφεται πάνω στα αντιηλιακά (π.χ. SPF15, SPF30) αφορά την προστασία απέναντι στην UVB ακτινοβολία και όχι στην UVA. Ωστόσο και τα δύο είδη ακτινοβολίας είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Ορισμένα αντιηλιακά μπορεί να αναγράφουν το δείκτη προστασίας UVA (η οποία μετριέται σε PPD ή PA ) ή να αναφέρουν ότι είναι «ευρέος φάσματος» που σημαίνει ότι προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας.
Μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πλέον στις ετικέτες μια τυποποιημένη σφραγίδα UVA η οποία δηλώνει ένα ποσοτικοποιημένο ελάχιστο όριο προστασίας από την ακτινοβολία UVA. Στην ουσία λοιπόν, όταν βλέπουμε τη σφραγίδα αυτή καταλαβαίνουμε ότι η προστασία από την UVA είναι επαρκής.
Μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πλέον στις ετικέτες μια τυποποιημένη σφραγίδα UVA η οποία δηλώνει ένα ποσοτικοποιημένο ελάχιστο όριο προστασίας από την ακτινοβολία UVA. Στην ουσία λοιπόν, όταν βλέπουμε τη σφραγίδα αυτή καταλαβαίνουμε ότι η προστασία από την UVA είναι επαρκής.
3. Το… ατέλειωτο μισάωρο
Οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε στην παραλία και φοράμε το αντιηλιακό μας εκεί, επί τόπου. Το πρόβλημα είναι ότι το αντιηλιακό χρειάζεται 30 περίπου λεπτά για να απορροφηθεί. Αυτό σημαίνει ότι την πρώτη μισή ώρα κάτω από τον ήλιο είμαστε σχεδόν απροστάτευτοι. Θα πρέπει λοιπόν να προνοήσουμε για την έγκαιρη εφαρμογή πριν την έκθεση στον ήλιο. Και αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να συμβεί αυτό, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να παραμείνουμε στη σκιά μέχρι να περάσει το… ατέλειωτο μισάωρο. Θα πρέπει βεβαίως να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η άμμος και το νερό αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία.
4. Η ανανέωση είναι must
Το αντιηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται συχνά γιατί απομακρύνεται με τον ιδρώτα, το σκούπισμα και το νερό. Επομένως χρειάζεται να τοποθετούμε ξανά αντιηλιακό αφού βγούμε από το νερό, ακόμα κι αν το αντιηλιακό μας αναφέρει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό ή water-resistant. Ανανεώνουμε απαραίτητα κάθε 1-2 ώρες.
5. Τα ρούχα δεν αρκούν
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αν φορέσουμε στο παιδί μας ένα μπλουζάκι και το αφήσουμε να παίξει στην παραλία, είναι προστατευμένο από τον ήλιο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για εμάς! Ένα άσπρο t-shirt παρέχει προστασία που αντιστοιχεί με εκείνη ενός αντιηλιακού 4-10 SPF ενώ αν είναι βρεγμένο η προστασία είναι ακόμα μικρότερη. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να φοράμε έτσι κι αλλιώς αντιηλιακό. Να επισημάνουμε βεβαίως ότι στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά βρεφικά ή παιδικά ρούχα και καπέλα με αντιηλιακή προστασία. Αυτά διαφέρουν από τα απλά ρούχα γιατί είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μην αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να τα διαπερνούν.
6. Τα αντιηλιακά λήγουν
Τα περισσότερα αντηλιακά αναγράφουν στη συσκευασία τους ημερομηνία λήξης. Όταν περάσει η ημερομηνία αυτή τα συστατικά αρχίζουν να αλλοιώνονται και η αποτελεσματικότητά τους να μειώνεται.
Τα αντιηλιακά μπορεί επίσης να αλλοιωθούν αν ανοιχτούν ή εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επομένως αν έχουμε στην κατοχή μας περσινό αντιηλιακό που δεν έχει λήξει, δεν έχει ανοιχτεί και έχει φυλαχθεί σε ιδανικές συνθήκες (χωρίς υγρασία ή υψηλές θερμοκρασίες) μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Διαφορετικά αγοράζουμε καινούργιο.
7. Το μαύρισμα δεν είναι προστασία
Συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι αν κάποιος είναι ήδη μαυρισμένος είναι προστατευμένος από τον ήλιο και δε χρειάζεται να χρησιμοποιεί αντιηλιακό. Το μαύρισμα όμως δεν προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου. Το μαύρισμα ΕΙΝΑΙ η βλαβερή επίδραση του ήλιου. Το μαύρισμα είναι μία μορφή βλάβης της επιδερμίδας.
Και παρ’ όλο που μπορεί μην είναι εύκολο να πάθουμε έγκαυμα αν είμαστε ήδη μαυρισμένοι, οι ακτίνες του ήλιου εξακολουθούν να εισχωρούν και να βλάπτουν την επιδερμίδα.
8. Οδηγός ζωής για νέους: Να φοράτε αντιηλιακό
Αν θα μπορούσα να σας δώσω μία μόνο συμβουλή για το μέλλον, θα ήταν το αντιηλιακό. Τα μακροχρόνια οφέλη του αντιηλιακού έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Πλέον έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες και μπορούμε να ενημερωθούμε για τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.
Φέτος το καλοκαίρι ας αποκτήσουμε μια νέα, στενότερη σχέση με το αντιηλιακό μας!
0 Σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.
Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.
Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .
Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).
Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com