Με μια φωτογραφική έκθεση, που θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο και η οποία παρουσιάζει τα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών και κυρίως όσα έγιναν μέσω ΕΣΠΑ την τελευταία διετία, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Φετιχιέ τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά.
Η φωτογραφική έκθεση στο Φετιχιέ τζαμί είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας της Ρωμαϊκής Αγοράς, από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ υπάρχει πιθανότητα το φθινόπωρο να λειτουργήσει με πιο διευρυμένο ωράριο (8 π.μ. έως 8 μ.μ.).
Από τον Νοέμβριο, στο μνημείο προγραμματίζεται έκθεση με θέμα τον αυτοκράτορα Αδριανό, η οποία θα διαρκέσει όλο το 2018. Ως γνωστόν, φέτος συμπληρώνονται 1.900 χρόνια από την άνοδο του φιλαθήναιου Ρωμαίου αυτοκράτορα στον θρόνο, το οικοδομικό πρόγραμμα του οποίου ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών Γραμμάτων και Επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η μουσειολογική μελέτη της έκθεσης θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Μουσείων.
Η αποκατάσταση του μνημείου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο, έγινε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με στόχο την αντιμετώπιση δύο βασικών αναγκών του. Την άρση σειράς προβλημάτων μορφολογικού χαρακτήρα και την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων φθορών και βλαβών που είχαν καταγραφεί στο κτήριο. Έτσι, αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα σημαντικά μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Το μνημείο είναι κτισμένο σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό τύπο του «quatrefoil» ή «clover-leaf-cross-in-square», καθώς ο ευρύς κεντρικός τρούλος του στηρίζεται με τη βοήθεια τεσσάρων τεταρτοσφαιρίων σε σταυροειδή διάταξη.
Κατά την τουρκοκρατία, ήταν γνωστό ως «το τζαμί του Σταροπάζαρου». Από το 1834, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο. Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αρχαιολογική αποθήκη για τα διάφορα ευρήματα των ανασκαφών της Αγοράς και της Ακρόπολης.
Λόγω της πληθώρας διαθέσιμου οικοδομικού υλικού κατά τον χρόνο ανεγέρσεώς του, ενσωματώνει αρχιτεκτονικά μέλη των κλασσικών και βυζαντινών χρόνων, μεταξύ των οποίων και ιωνικά κιονόκρανα της αρχαίας εποχής.
naftemporiki.gr
0 Σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.
Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.
Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .
Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).
Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com