Ο διαχειριστής της "ομάδας θανάτου" του διαδικτυακού παιγνιδιού "μπλε φάλαινα" στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkoktakte Φιλίπ Μπουντέικιν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών με την κατηγορία ότι παρακινούσε εφήβους να αυτοκτονήσουν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το γραφείο τύπου του δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Μπουντέικιν είναι ο πρώτος άνθρωπός που καταδικάζεται στην Ρωσία με την κατηγορία αυτή.
Σύμφωνα με την ανάκριση ο Μπουντέικιν στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2016 με το ψευδώνυμο "Φιλιπ Λις" στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkoktakte, προπαγάνδιζε την αυτοκτονία σε ανηλίκους και τους παρακινούσε να αυτοκτονήσουν. Αποδείχθηκε ότι ο Μπουντέικιν ήταν αυτός που παρακίνησε μια 15χρονη από το Αστραχάν να αυτοκτονήσει, αλλά κατάφεραν να την αποτρέψουν με παρέμβαση τους οι αστυνομικές αρχές. Επίσης ο Μπουντέικιν, παρακίνησε με τον ίδιο τρόπο μια 17χρονη η οποία το καλοκαίρι του 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας.
Η νομοθεσία αυτή τη στιγμή για παρακίνηση ανηλίκων σε αυτοκτονία προβλέπει ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα έξι χρόνια, αλλά η Ρωσική Δούμα επιδιώκει να οι ποινές αυτές να φθάσουν έως τα 12 χρόνια.
Κίνδυνος για τους εφήβους
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας «σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα παιχνίδια με την ονομασία "Μπλε Φάλαινα" διαδικτυακές ομάδες δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν παιδιά στην εφηβεία, εκμεταλλευόμενες τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικιακής φάσης. Σε καθημερινή βάση, ο "διαχειριστής" του παιχνιδιού αναθέτει επικίνδυνες αποστολές στους παίχτες που συμμετέχουν, αποστολές που περιλαμβάνουν από αυτοτραυματισμούς, εγχειρήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή, μέχρι και προτροπές για αυτοχειρία».
Επίσης, αναφέρει πως «το "παιχνίδι" διαρκεί 50 μέρες και η εγκατάλειψή του είναι δυνατή αλλά δύσκολη. Αν κάποιος παίχτης ανακοινώσει ότι αποχωρεί, τότε ο "διαχειριστής" αρχίζει τις απειλές, προκειμένου να τον εξαναγκάσει να παραμείνει στο παιχνίδι. Αν το κοινωνικό δίκτυο καταφέρει να εντοπίσει και να μπλοκάρει την "ομάδα" των διαχειριστών, η ομάδα επανέρχεται μέσω νέου λογαριασμού. Ονομάζεται "παιχνίδι" γιατί έχει συγκεκριμένους κανόνες και τελετουργικό, αλλά δεν είναι application, δεν μπορεί, δηλαδή, να το βρει κάποιος μέσω εφαρμογής».
(πηγή: interfax)
0 Σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.
Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.
Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .
Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).
Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com