Ticker

10/recent/ticker-posts

Έτσι έγινε η μεγάλη συμφωνία για την είσοδο Σαββίδη στο MEGA - Όλες οι λεπτομέρειες...


Στις αρχές Απριλίου του 2014, λίγες µόλις ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, που αποτέλεσαν το σηµείο καµπής για την πτώση της κυβέρνησης Σαµαρά, µια φλογερή Σουηδή
δηµοσιογράφος, η Κάισα Εκις Εκµαν, συναντούσε στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο µιας σειράς συνεντεύξεων Ελλήνων πολιτικών για την ελληνική κρίση. Στο βιβλίο που εξέδωσε λίγα χρόνια µετά, µε τον τίτλο, «Κλεµµένη άνοιξη», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, η δηµοσιογράφος δηµοσίευσε τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που είχε µαζί τους για την κατάσταση στη χώρα µας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνοµιλία που είχε η Εκµαν µε τον Αλέξη Τσίπρα, κυρίως διότι, σύµφωνα µε το βιβλίο, στη συγκεκριµένη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στο τι θα έκανε µε τους µεγάλους επιχειρηµατίες και εκδότες όταν θα γινόταν πρωθυπουργός. Τον ρώτησε η Εκµαν, όπως αναφέρει στο βιβλίο: «Σε παίρνει τηλέφωνο ο Μπόµπολας και λέει, για παράδειγµα, Τσίπρα, όταν γίνεις πρωθυπουργός θέλω να...».  Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε κοφτά: «Τα συµφέροντά µας είναι αντίθετα! Σκοπεύουµε να καθιερώσουµε τους κανόνες εκείνους για τα ΜΜΕ που είναι απαραίτητοι σε κάθε δηµοκρατία, όπως έγινε και στην Αργεντινή. Εδώ είµαστε ζούγκλα, οι καπιταλιστές κάνουν ό,τι θέλουν. Θα πω, λοιπόν, του Μπόµπολα ότι, αν θέλει να κρατήσει τις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ του, θα πρέπει πρώτα να καταβάλει τους φόρους και τα χρέη που του αναλογούν στην τράπεζα. Ο Μπόµπολας χρωστάει 280 εκατ. ευρώ για τις εφηµερίδες του και κανείς δεν του τα έχει ζητήσει. Ιδού το διεφθαρµένο τρίγωνο: τράπεζες, πολιτικοί, ΜΜΕ».

Από εκείνη τη συνέντευξη έχουν περάσει αισίως τρία χρόνια, µε την κυβέρνηση (πλέον) ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να επιδιώκει πάση θυσία – ήδη από τις πρώτες ηµέρες της εκλογής της– να ελέγξει το καθεστώς στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Παρά τις πύρινες προεκλογικές οµιλίες του ΣΥΡΙΖΑ για τους εθνικούς εργολάβους και τους «νταβατζήδες», σήµερα η πλευρά του κυρίου Φώτη Μπόµπολα φαίνεται ότι είναι προνοµιακός συνοµιλητής της κυβέρνησης, αν κρίνει κανείς από τα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων που ελέγχει ο «Πήγασος», αλλά και το πρόσφατο µεγάλο deal που έκλεισε µε έναν νέο, αµφιλεγόµενο παίκτη στον χώρο των ΜΜΕ, τον οµογενή επιχειρηµατία από τη Ρωσία, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος απέκτησε ποσοστό σχεδόν 20% από προσωπικές µετοχές του κ. Μπόµπολα.

Προφανώς κοµβικό ρόλο στο να έρθουν αρχικά κοντά οι δύο πλευρές είχαν οι µυστικές συναντήσεις Τσίπρα- Μπόµπολα, που, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π» («Πολιτικός Καφές», 5/3/2016), είχαν γίνει στο σπίτι του µετέπειτα διευθυντή του «Έθνους», Μπάµπη Παπαδάκη, στην Κάντζα, παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τακτικού συνοµιλητή του κ. Παπαδάκη, Γιάννη ∆ραγασάκη.

ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα Καµµένου ήταν εξ αρχής ο έλεγχος των παραδοσιακών media, κάτι που φάνηκε από το βίαιο κλείσιµο του ∆ΟΛ, που πλέον στις 31/5 θα αποκτήσει νέο αφεντικό µέσω της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης. Αυτή η προσπάθεια ελέγχου έγινε ξεκάθαρη αρχικά µε τη συνεργασία οµάδας του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος µε τον επιχειρηµατία Καραγιώργη, ο οποίος προσπάθησε να φτιάξει ένα δίκτυο περιφερειακών ΜΜΕ, κυρίως, όµως, µε τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθµών, που κατέληξε σε φιάσκο µετά τους «σκελετούς» και τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του επίσης «εκλεκτού» της κυβέρνησης, Καλογρίτσα, αλλά και το δικαστικό µπλόκο από το ΣτΕ, το οποίο έριξε στον κάλαθο των αχρήστων τον περίφηµο «νόµο Παππά».

Πλέον, µετά και το κλείσιµο του ∆ΟΛ, την κυβέρνηση την ενδιαφέρει επί της ουσίας το µοναδικό οπλοστάσιο που έχει αποµείνει στον πάλαι ποτέ ισχυρό  Όµιλο και δεν είναι άλλο από το ποσοστό του στο Mega, καθώς αυτό θα σηµάνει και τον ολοκληρωτικό έλεγχο του παραδοσιακά Μεγάλου Καναλιού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Παππάς και ο συγκυβερνήτης, Πάνος Καµµένος, έχουν φέρει σε επαφή εδώ και αρκετό καιρό, πριν από τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, τον Ιβάν Σαββίδη µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αρχικώς έγινε µια κρούση στον τηλεοπτικό σταθµό Alpha του κ. ∆ηµήτρη Κοντοµηνά για την είσοδο Σαββίδη. Ο κ. Κοντοµηνάς, ο οποίος, αν και στήριξε προεκλογικά την κυβέρνηση µε αιχµή του δόρατος τον κ. Λάκη Λαζόπουλο και έφτασε παραµονή του διαγωνισµού των αδειών να καταγγέλλει τη διαδικασία, δέχθηκε να γίνει η συνάντηση, µε τις πληροφορίες να λένε ότι τότε την πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο Πάνος Καµµένος. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η πλευρά του ιδιοκτήτη του Alpha κατάλαβε ότι ουσιαστικά ο Σαββίδης είχε διάθεση να ρίξει τον Κοντοµηνά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είχε προγραµµατιστεί και ένα ραντεβού στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία», όπου ο Ιβάν Σαββίδης έστησε τον Κοντοµηνά περίπου µία ώρα. Ωστόσο, ήταν πλέον σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να µπορέσουν να ελέγξουν ένα κανάλι.

Μετά το φιάσκο των αδειών και τις άκαρπες προσπάθειες µε Καραγιώργη- Καλογρίτσα, ο Ιβάν Σαββίδης µέσω των ισχυρών φίλων του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ µπήκε δυνατά στη διεκδίκηση του λιµανιού του ΟΛΘ στη Θεσσαλονίκη. Το deal έκλεισε, στη διαπραγµάτευση αυτή ,ωστόσο, µπήκε και ως όρος η εµπλοκή του στα media. Στόχος, το Mega. Μόνο που για να λυθεί αυτή η εξίσωση έπρεπε να διερευνηθούν οι προθέσεις του πραγµατικά ισχυρού µετόχου του καναλιού, που δεν είναι άλλος από την πιο ιστορική και επιτυχηµένη οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ µε τον ισχυρό παράγοντα του τόπου κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη δεν διήνυαν και τις καλύτερες ηµέρες τους, ιδιαίτερα µάλιστα καθώς αρκετοί από το εσωτερικό της κυβέρνησης χρεώνουν µεγάλο µέρος της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαδικασία των αδειών στη σφοδρή αντίδραση Βαρδινογιάννη, που πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις για τον Καλογρίτσα. Παρά ταύτα, σύµφωνα µε πληροφορίες, αµέσως µετά το φιάσκο µε τις άδειες, υπήρξε µία επαφή του Ιβάν Σαββίδη µε την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τότε αυτός που παρενέβη για να χαλάσει το deal ήταν ο Φώτης Μπόµπολας, εκµεταλλευόµενος τη στήριξη που προσέφερε στην κυβέρνηση. Να θυµίσουµε ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη χρεώνει το ναυάγιο του Mega αποκλειστικά στον Φώτη Μπόµπολα και στην άρνησή του να συµµετάσχει στην ΑΜΚ.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Αυτό το ναυάγιο των διαπραγµατεύσεων οδήγησε σε µια προσέγγιση, την οποία παρακολουθούσε στενά η κυβέρνηση, ανάµεσα στον Φώτη Μπόµπολα και τον Ιβάν Σαββίδη. Στην αρχική κουβέντα ο Φ. Μπόµπολας έθεσε το θέµα της εισόδου Σαββίδη µέσω συγχώνευσης του «Πήγασου» µε τον ∆ΟΛ, λίγο πριν από το τέλος του 2016, προτού δηλαδή ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του ∆ΟΛ. Την περίοδο εκείνη είχαν κυκλοφορήσει κάποια δηµοσιεύµατα τα οποία ανέφεραν ότι ο Φώτης Μπόµπολας ενδιαφερόταν για τον ∆ΟΛ. Αυτό το σενάριο έδειχνε να δελεάζει την κυβέρνηση, γιατί επί της ουσίας και θα έβγαζε εκτός παιχνιδιού τον Σταύρο Ψυχάρη και θα είχε τον απόλυτο έλεγχο του Mega, που ήταν και ο βασικός στόχος.

Το τελευταίο διάστηµα, και µε δεδοµένο ότι οι σχέσεις της οικογένειας Βαρδινογιάννη µε την κυβέρνηση ήταν «ψυχρές», υπήρξε µια εντατικοποίηση του deal Σαββίδη – Μπόµπολα, µε την πλευρά του οµογενούς επιχειρηµατία να ελέγχει µέσω ελεγκτών τα οικονοµικά του «Πήγασου». Ωστόσο, το µεγάλο «αγκάθι» για να προχωρήσει αυτό το deal ήταν η ενηµέρωση που είχαν τα στελέχη του από τις τράπεζες. Οι δανείστριες τράπεζες έστελναν ένα σαφές µήνυµα ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσουν σε κούρεµα 45% των δανείων του «Πήγασου», από τη στιγµή που θα παρέµενε ο Φώτης Μπόµπολας στο µετοχικό σχήµα.

Αξίζει να υπενθυµίσουµε ότι, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», στις µεθοδεύσεις που ετοιµάζονταν παρενέβη ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ξεκάθαρο µήνυµα προς τις τράπεζες ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν θα ανεχθεί χαριστικές ρυθµίσεις για τα δάνεια του Οµίλου Μπόµπολα.

Η συνάντηση στο Μαξίµου όπου «έκλεισε» η συµφωνία
Καπό αυτό το πρίσµα, όπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π», πριν από περίπου δέκα ηµέρες υπήρξε µια συνάντηση µεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ιβάν Σαββίδη στο Μέγαρο Μαξίµου, στην οποία συµµετείχε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκε και πάλι επιτακτικά το θέµα της εισόδου στο Mega ενόψει και της διαδικασίας πλειστηριασµού στον ∆ΟΛ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, πείστηκε ο Ρώσος επιχειρηµατίας να κάνει την κίνηση εξαγοράς των µετοχών του Φώτη Μπόµπολα – µια κίνηση χαµηλού κόστους και υψηλού ρίσκου, µε δεδοµένο ότι απέναντι θα έβρισκε την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν υπήρξε καµία απολύτως συνεννόηση µε το αφεντικό της Motor Oil. Απεναντίας, η κυβέρνηση ήθελε να αιφνιδιάσει, γιατί το τελευταίο διάστηµα έφταναν πληροφορίες σύµφωνα µε τις οποίες ο ισχυρός εκδότης των Αττικών Εκδόσεων, κ. Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ενδιαφερόταν για τον ∆ΟΛ και άρα µε τον έλεγχο του ποσοστού του Mega θα έλεγχε το πλειοψηφικό πακέτο. Με τον τρόπο αυτόν, λοιπόν, το Μαξίµου θεωρεί ότι έχει καταφέρει να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο.

Να θυµίσουµε ότι ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις µε την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία είχε υιοθετήσει το σχέδιο που είχε καταθέσει ο πρώτος πολύ πριν από τη διαδικασία των αδειών για τη διάσωση του Mega και το οποίο περιλάµβανε περικοπές και νέα διοίκηση µε τη συµµετοχή όλων στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου. Η κίνηση Σαββίδη µε την απόκτηση του 20% δεν πέρασε ασχολίαστη από την πλευρά Βαρδινογιάννη, η οποία µέσω διαρροών ξεκαθάρισε ότι οι όποιες κινήσεις στο Mega περνάνε µέσα από τη δική της συµµετοχή.

Είχε προηγηθεί µια ανακοίνωση της πλευράς Μπόµπολα ως αντίδραση στις σφοδρές ανακοινώσεις των κοµµάτων, αλλά κυρίως της Νέας ∆ηµοκρατίας, προκειµένου να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο και ταυτόχρονα να στείλει µήνυµα στην πλευρά Βαρδινογιάννη να συµµετάσχει. Η συγκεκριµένη εξέλιξη µε τη «σφήνα» Σαββίδη στο Mega, η οποία έγινε µε τις ευλογίες της κυβέρνησης, αποκαλύπτει και το σχέδιο που έχουν οι επιχειρηµατίες που συµµετέχουν πλέον στο deal και το οποίο κινείται σε δύο επίπεδα.

Αν ο Ιβάν Σαββίδης καταφέρει να πάρει τον ∆ΟΛ µέσω της διαδικασίας πλειστηριασµού (κάτι που είναι και ο ευσεβής πόθος της κυβέρνησης), αυτοµάτως παίρνει την πλειοψηφία µαζί µε την πλευρά Μπόµπολα σε όλα τα media που ήλεγχε ο ∆ΟΛ. Αυτό θα σηµάνει ότι ανοίγει ο δρόµος για να µπει σε ειδική εκκαθάριση πλέον ο «Πήγασος» και οι δύο επιχειρηµατίες θα ελέγξουν απόλυτα τον ∆ΟΛ, ο οποίος θα είναι και… καθαρός από δάνεια και υποχρεώσεις. Αυτή η λύση, επί της ουσίας, δίνει διέξοδο και στο πρόβληµα του «Πήγασου», καθώς ανοίγει ο δρόµος για ένταξη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρρισης, γεγονός που θα αφαιρέσει βάρη και υποχρεώσεις εκατοµµυρίων ευρώ που θα έπρεπε σε άλλη περίπτωση να πληρωθούν από την οικογένεια Μπόµπολα. Μόνο που σε αυτό το σενάριο υπάρχει ένας αστάθµητος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από τις ευθύνες των τραπεζών.

Πηγή: Παραπολιτικά

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια