Ticker

10/recent/ticker-posts

Η ΠΟΕΣΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας:'Η ελευθερία του Τύπου προϋποθέτει την ύπαρξή του'


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, που έχει καθιερωθεί από το 1993 να τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου - σε ανάμνηση της Διακήρυξης που υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά ΜΜΕ -, το ΔΣ της
ΠΟΕΣΥ προσυπογράφει την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που τονίζει ότι «πρέπει να στηριχθούν οι βασικές αρχές Ελευθεροτυπίας και να ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στον καθημερινό αγώνα που δίνουν σε όλο τον κόσμο, για την αλήθεια».

Η ΠΟΕΣΥ ,ωστόσο, επισημαίνει ότι η ελευθερία του Τύπου προϋποθέτει την ύπαρξή του. Στη χώρα μας ο Τύπος απειλείται με εξαφάνιση ,και όπως εύστοχα υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ «Ελευθερία του Τύπου με ανεργία, στους δημοσιογράφους, που υπερβαίνει στην Ελλάδα το 50% μαζί με απλήρωτη εργασία και Ασφαλιστικό σε αποδόμηση, δεν συμβιβάζονται». Το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι ότι η στοχευμένη βία κατά των δημοσιογράφων αποτελεί σημάδι συνταγματικής εκτροπής. Καθοριστικότερος δείκτης δημοκρατίας. σε μια συνταγματικά οργανωμένη κοινωνία. αποτελεί ο βαθμός διαφύλαξης της ελευθερίας του Τύπου, τόσο ως θεσμικής εγγύησης όσο και ως ατομικού-υποκειμενικού δικαιώματος.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. "Παν πρόσωπο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία εκφράσεως. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων", αναφέρεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, το Ελληνικό Σύνταγμα στο κεφάλαιο ,«Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα», και στο άρθρο 14 προβλέπει:

1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του Τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους.

2. O Τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

Το μήνυμα της 3ης Μαΐου είναι ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να θεωρούν ως δεδομένο το δικαίωμα της ελεύθερης και άφοβης μετάδοσης της αλήθειας. Είναι η μέρα που τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να θυμίζουν σε όλους τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου για την ίδια τη Δημοκρατία. Ειδικά στη χώρα μας, η σημερινή μέρα βρίσκει τους δημοσιογράφους σε ομηρία, στη χειρότερη θέση από ποτέ• με καθημερινές απολύσεις, δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, εξαφάνιση εργασιακού και συνταξιοδοτικού μέλλοντος. Συνθήκες που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης και στη διασφάλιση της ελεύθερης πληροφόρησης των πολιτών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια