Ticker

10/recent/ticker-posts

Χωρίς πωλητήρια και αναψυκτήρια αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία


Εικόνα διάλυσης παρατηρείται σε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς κλειστά παραμένουν αρκετά αναψυκτήρια και πωλητήρια, με αποτέλεσμα και οι επισκέπτες να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται, αλλά και το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα. 

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι αρχαιοφύλακες, με ανακοίνωσή τους, κατηγορούν ως υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την πρόεδρο του ΔΣ του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη. Η κ. Λούβη, από την πλευρά της, απαντά ότι «έχει γίνει η μέρα νύχτα». 

"Οι αρχαιοφύλακες αρνούνται να πουλήσουν στα πωλητήρια και οι 'αναψυκτηριάδες' κάθε φορά που προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός προσβάλλουν τη νομιμότητά του…", δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο, σημειώνοντας ότι ήδη δύο διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων έχουν κηρυχθεί άγονοι. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, επί χρόνια οι φύλακες εκτελούσαν και καθήκοντα πωλητών επειδή οι τελευταίοι δεν επαρκούν. Για την εργασία αυτή το κράτος τους αντάμειβε με μπόνους 12% επί των πωλητέων ειδών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που διαχειρίζεται τους χώρους. Το μπόνους καταργήθηκε το 2011 και φέτος οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν φέτος να απέχουν από τα καθήκοντα του πωλητή. 

"Το μπόνους το εισπράτταμε από το 1977, βάσει νόμου",  λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) Γιάννης Μαυρικόπουλος και προσθέτει: «Από ένα σύνολο 1.500 αρχαιοφυλάκων το παίρνανε 300 άτομα, από τους οποίους οι 250 εισπράττανε μέχρι 100 ευρώ το χρόνο, υπήρχαν και καμιά 50αριά που βγάζανε παραπάνω λεφτά γιατί ήτανε σε μεγάλα πωλητήρια. Εμείς είπαμε ότι αφού είμαστε αρχαιοφύλακες είναι καλύτερα να μπούμε στις αίθουσες να φυλάμε και το υπουργείο να προσλάβει πωλητές".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια