Ticker

10/recent/ticker-posts

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Η φοροδιαφυγή του τραγουδιστή έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πριν από δύο χρόνια απασχόλησε τις οικονομικές αρχές, αφού η «τσιμπίδα» του νόμου, μετά από έλεγχο στους καταθετικούς του λογαριασμούς,  τον έπιασε να έχει «βγάλει» στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Κύπρο, από το 2010 έως και το 2011 το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Τώρα, την λύση σε αυτή την οικονομική περιπέτεια καλείται να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Οι φορολογικές αρχές, εφαρμόζοντας πρόσφατες «δρακόντειες» ρυθμίσεις και μάλιστα αναδρομικά τον «ξεσκόνισαν» σε βάθος χρόνου και φόρτωσαν στις πλάτες του το βάρος να καταβάλει για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 συνολικούς φόρους (μαζί με προσαυξήσεις, εισφορές κ.λπ.) ύψους 3,7 εκατ. ευρώ! Η υπόθεση αυτή έμελλε να επιλεγεί ως «πιλότος» για χιλιάδες παρεμφερείς υποθέσεις.
Κι αυτό γιατί αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων (ν. 3388/10) που επέτρεψαν στις φορολογικές αρχές να «ξεσκονίσουν» τα πάντα σε μεγάλο βάθος χρόνου, επιβάλλοντας αναδρομικές φορολογήσεις και να μετακυλίουν στις πλάτες του φορολογουμένου το βάρος να αποδείξει ο ίδιος, και όχι η Εφορία ότι τα ποσά των καταθέσεων δεν αποτελούν «αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη».
Ύστερα από σειρά αποφάσεων που δίχασαν τα διοικητικά δικαστήρια γύρω από τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων και τα όρια του αναδρομικού ελέγχου, η υπόθεση του Μιχάλη. Χατζηγιάννη οδηγήθηκε πριν λίγες μέρες σε «πιλοτική δίκη» ενώπιον μείζονος σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, βλέποντας να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις τον τελευταίο χρόνο από πολλά διοικητικά δικαστήρια επέλεξε να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εκδώσει απόφαση – «πιλότο».
Στη γεμάτη ένταση «πιλοτική» δίκη (όπου συμμετείχαν και άλλοι τέσσερις φορολογούμενοι) οι νομικοί εκπρόσωποι του τραγουδοποιού «σφυροκόπησαν» τον ν. 3388 και τις μεθόδους του ως αντισυνταγματικές και ανίσχυρες. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου έκαναν έκκληση προς το ΣτΕ να μην «καταρρεύσει» ο νόμος, ξεκαθαρίζοντας ότι με τους ελέγχους έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις και με την αναδρομική εφαρμογή προσδοκούν σε μεγάλα έσοδα.
Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το ΣτΕ είναι πολλά: Αφορούν το αν μπορεί να εφαρμοστούν οι αυστηρές φορολογικές – ελεγκτικές μέθοδοι αναδρομικά και σε τι βάθος χρόνου («μέχρι τον καιρό του Νώε», όπως αναρωτήθηκαν δικηγόροι στην «πιλοτική» δίκη), το αν επιτρέπεται να μετατοπίζεται το αποδεικτικό βάρος από την Εφορία στον πολίτη, το αν κάθε έμβασμα μπορεί να εκλαμβάνεται ως προσαύξηση της περιουσίας από άγνωστη πηγή, το αν ο κρίσιμος χρόνος για τη φορολόγηση είναι η ημερομηνία αποστολής του εμβάσματος και εντοπισμού του χρηματικού ποσού, το αν μπορούν να αφαιρεθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τεκμαρτές δαπάνες προκειμένου να εντοπιστεί ποια είναι η χρηματική διαφορά με ποσά των καταθέσεων.
Αρκετές δικαστικές αποφάσεις απέκρουσαν την αναδρομική φορολόγηση και έλεγχο εμβασμάτων προ του αυστηρού «νόμου Παπακωνσταντίνου» 3388/10, ακυρώνοντας ελέγχους και βαριά πρόστιμα ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Αλλες αποφάσεις δέχτηκαν ως συνταγματικό τον νόμο και τους αναδρομικούς ελέγχους επικυρώνοντας φορολογήσεις αρκετών εκατ. ευρώ. Με οριακή διαφορά μίας ψήφου, το Δ. Εφετείο αμφισβητεί την αναδρομική εφαρμογή του ν. 3388 σε εμβάσματα προ της 30ης/9/2010, επιτρέποντας όμως τη φορολόγηση για το μετέπειτα χρονικό διάστημα. Αν το ΣτΕ υιοθετήσει την εφετειακή πλειοψηφία στην υπόθεση Χατζηγιάννη, τότε θα ακυρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς φορολογίας του για τα οικονομικά έτη 2011-12.


peoplegreece

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια