Ticker

10/recent/ticker-posts

Χρόνια πολλά! Του Αγίου Γεωργίου σήμερα!

Γιορτάζει η μισή Ελλάδα σήμερα!
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 275 στην Καππαδοκία και τα χαρακτηριστικά που τον διέκριναν ήταν η τόλμη, η ανδρεία και η αρετή. Πατέρας του ήταν ο Άγιος Γερόντιος από την Καππαδοκία και μητέρα του η Αγία Πολυχρονία από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Ο στρατιωτικός πατέρας του, μαρτύρησε στην Καππαδοκία, γιατί αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Άγιος Γεώργιος ήταν τότε 10 χρονών. Μετά απ’ αυτό το γεγονός, έφυγαν με τη μητέρα του στην Παλαιστίνη.
Όταν έγινε 18 χρονών, μπήκε στις τάξεις του στρατού, όπου διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Γι' αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμη και ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ.
Από την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου μέχρι την εποχή που ανέλαβε τον θρόνο ο Διοκλητιανός, το 284 μ. Χ. , η Χριστιανική Εκκλησία επειδή είχε ειρήνη αυξήθηκε πάρα πολύ. Οι Χριστιανοί είχαν πάρει πολλές δημόσιες θέσεις, είχαν κτίσει πολλούς και μεγάλους ναούς, είχαν κτίσει σχολεία και είχαν οργανώσει και την διοίκηση και την διαχείριση των εκκλησιών και της Φιλανθρωπίας.

Όταν ο άγιος ήταν 28 χρονών, το 303,  ο Διοκλητιανός συγκέντρωσε τους αξιωματούχους του και επέβαλε σε όλους ν' αναλάβουν τον εξοντωτικό αγώνα εναντίον του Χριστιανισμού. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, για να εξαλείψουν την Χριστιανική Θρησκεία από το Ρωμαϊκό κράτος. Τότε ο γενναίος Γεώργιος σηκώθηκε και είπε: «Γιατί, βασιλιά και άρχοντες, θέλετε να χυθεί αίμα δίκαιο και άγιο και να εξαναγκάσετε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και να λατρεύουν τα είδωλα»; Και διακήρυξε την αλήθεια της Χριστιανικής Θρησκείας και την Θεότητα του Χριστού.

‘’Ὅλα αὐτὰ βέβαια ἐξαγρίωσαν τὸν τύραννο. Καὶ ἄρχισαν ἀνακρίσεις καὶ βασανιστήρια, ποὺ κράτησαν πάνω ἀπὸ δύο χρόνια και από τα οποία ο άγιος έμεινε άθικτος. 
Ὅλο αὐτὸ τὸ διάστημα κοντὰ στὸν Γεώργιο συμπαραστεκόταν μυστικὰ ἡ μητέρα του Πολυχρονία. Μὲ τὰ φλογερά της λόγια τὸν ἐνθάρρυνε νὰ μὴ δειλιάσει. Καὶ μὲ τὴν εὐλάβειά της πρὸς τὸν Θεὸ τὸν συγκινοῦσε καὶ τὸν στερέωνε στὴν πίστη. Τόσο στὴ σκοτεινὴ φυλακὴ ὅσο καὶ κατὰ τὴ διάρκεια τῶν μαρτυρίων ἡ πιστὴ μητέρα Πολυχρονία φρόντιζε γιὰ τὴ θεία Κοινωνία τοῦ παιδιοῦ της!…
Ὅμως οἱ κινήσεις της φανερώθηκαν. Τὴν εἶδαν τὰ μάτια τοῦ φοβεροῦ διώκτη Διοκλητιανοῦ καὶ τὴν ἀναζήτησε: «Ποιὰ εἶναι αὐτὴ ἡ τολμηρὴ γυναίκα; Τί θέλει; Τί ρόλο παίζει;». Ἡ Πολυχρονία παραδόθηκε καὶ ἄτρομα ἔδωσε ἀπάντηση στὴν ἀπορία τοῦ βασιλιᾶ:«Μὲ λένε Πολυχρονία», τοῦ εἶπε, «καὶ εἶμαι χριστιανή, ὅπως καὶ ὁ γιός μου ὁ Γεώργιος. Μάταια νομίζεις ὅτι τὸν τιμωρεῖς. Αὐτὸς στεφανώνεται μὲ μεγάλη δόξα ἀπὸ τὸν βασιλέα μας Χριστό!»
Ἡ μικρὴ αὐτὴ ὁμολογία ἦταν ἀρκετὴ γιὰ νὰ συλληφθεῖ καὶ νὰ βασανισθεῖ σκληρὰ ἡ πιστὴ Πολυχρονία…. Καὶ αὐτή, ἀσάλευτη, γενναία, ἡρωική…, ἄντεχε, ὑπέμενε, προσευχόταν καὶ χαιρόταν. Μέχρι τὴ στιγμή ποὺ ἡ ψυχή της φτερούγισε ἐλεύθερα πρὸς  τὸν Κύριο Ἰησοῦ Χριστό! Μαρτύρησε τὴν ἴδια ἡμέρα ποὺ μαρτύρησε καὶ ὁ γιός της.’’
Κανένα από τα βασανιστήρια, στα οποία υπέβαλλαν τον Άγιο Γεώργιο, ούτε τα μαχαίρια, ούτε τα σίδερα, ούτε ο ασβέστης, ούτε το δηλητήριο, ούτε τα μάγια κατάφεραν να του προξενήσουν κακό. Ο μάγος που έβαλαν να τον σκοτώσει με δηλητήρια, βλέποντας τη δύναμη του Θεού των χριστιανών, πίστεψε στον Χριστό και μαρτύρησε, όπως και η ίδια η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα. Από τα βασανιστήρια, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο, με τον μάγο Αθανάσιο.
Αβλαβής από το δηλητήριο
Ήλθε, λοιπόν ο μάγος Αθανάσιος, κρατώντας στα χέρια του δύο πήλινα αγγεία, όπου υπήρχε δηλητήριο. Στο πρώτο αγγείο το δηλητήριο προξενούσε τρέλα, ενώ στο δεύτερο τον θάνατο.

Αμέσως οδήγησαν τον Άγιο στον Διοκλητιανό και στον μάγο Αθανάσιο. Ο βασιλιάς διέταξε να του δώσουν να πιει το πρώτο δηλητήριο. Ο Άγιος χωρίς δισταγμό ήπιε το δηλητήριο του πρώτου δοχείου, αφού προηγουμένως προσευχήθηκε , λέγοντας: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ο ειπών καν θανάσιμον τι πίωσιν, ου μη αυτούς βλάψει, θαυμάστωσον νυν τα ελέη σου». Και δεν έπαθε απολύτως τίποτα!

Μόλις είδαν ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτα, ο βασιλιάς διέταξε να του δώσει ο μάγος και το δεύτερο αγγείο. Το ήπιε και αυτό χωρίς να πάθει το παραμικρό. Τότε όλοι έμειναν έκπληκτοι από αυτό το θαύμα. Ο Διοκλητιανός εξακολουθούσε να επιμένει ότι για να μην πεθάνει ο Γεώργιος είχε δικά του μάγια. Ο μάγος Αθανάσιος που ήξερε πόσο δραστικά ήταν τα δηλητήρια, αφού γονάτισε μπροστά στον μάρτυρα, ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και φόνευσαν τον Αθανάσιο αμέσως. Εκείνη την στιγμή έφθασε και η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα (γιορτάζει 21 Απριλίου), που ομολόγησε την πίστη της στον αληθινό Θεό. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε να την φυλακίσουν και την επομένη να της κόψουν το κεφάλι. Η Αλεξάνδρα ενώ προσευχόταν στην φυλακή, παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού.

Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου
Ο Άγιος Γεώργιος κλείστηκε στην φυλακή και την νύκτα είδε στ' όνειρο του τον Χριστό, που του ανάγγειλε ότι θα πάρει το στεφάνι του μαρτυρίου και θα αξιωθεί της αιωνίου ζωής. Σαν ξημέρωσε διατάχτηκαν οι στρατιώτες από τον ο Διοκλητιανό να παρουσιάσουν μπροστά του τον Άγιο. Πραγματικά ο Άγιος βάδιζε γεμάτος χαρά προς τον βασιλέα, επειδή προγνώριζε ότι έφτασε το τέλος του. Μόλις λοιπόν τον αντίκρισε ο Διοκλητιανός, του πρότεινε να πάνε στον ναό του Απόλλωνα για να θυσιάσει στο είδωλο του. Όταν μπήκε ο Άγιος στον ναό, σήκωσε το χέρι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού διέταξε το είδωλο να πέσει. Αμέσως τούτο έπεσε και έγινε κομμάτια.

Ο ιερέας των ειδώλων και ο λαός τόσο πολύ θύμωσαν, που φώναζαν στον βασιλέα να θανατώσει τον Γεώργιο. Ο Διοκλητιανός έβγαλε διαταγή και του έκοψε το κεφάλι.

Ο τάφος του Αγίου στη Λύδδα της Παλαιστίνης
Ὁ Γεώργιος πρὶν παραδώσει τὴν ψυχή του στὸν Κύριο εἶχε δώσει ἐντολὴ στὸν ἔμπιστο ὑπηρέτη του Πασικράτη νὰ τὸν θάψει μαζὶ μὲ τὴ μητέρα του στὴ Λύδδα τῆς Παλαιστίνης. Στὰ χώματα ἐκεῖνα ἀναπαύονταν, μητέρα καὶ γυιός, μέχρι τὴν ἐποχὴ τῶν Σταυροφόρων, κατὰ τὴν ὁποία οἱ Λατίνοι ἀπέσπασαν τὰ ἱερὰ λείψανα τῆς ἁγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στη Δύση.



Αναλυτικότερα μπορείτε να διαβάσετε τον βίο και τα θαύματά του στον παρακάτω σύνδεσμο

Ο Άγιος Γεώργιος Προστάτης στρατών, πόλεων και χωρών.
Επειδή ο βίος του είναι στρατιωτικός, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. 


Ο Άγιος Γεώργιος είναι, επιπλέον, Άγιος της Καθολικής (αφού πέθανε πριν από το σχίσμα του 1054), της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας προστάτης Άγιος των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας και του βουλγαρικού στρατού.

Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος

Σύμφωνα με την Παράδοση, το θηρίο φρουρούσε το νερό μιας πηγής, στη Λιβύη, και δεν άφηνε τους κατοίκους να υδρευτούν αν δεν του έδιναν βορά κάθε φορά ένα συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Ολόκληροι στρατοί αντιτάχθηκαν στο τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ο Άγιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.


Ο Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς στα Πριγκηπόνησα και το έθιμο με τις κλωστές
Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματά του βρίσκεται στα Πριγκηπόνησα της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην Πρίγκηπο.
Η Πρίγκηπος είναι το μεγαλύτερο από τα εννιά Πριγκηπόνησα της Προποντίδας. Ως “Νήσος του Πρίγκηπος” αναφέρεται από βυζαντινούς χρονικογράφους από τις αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. μιας και αποτελούσε τόπο διαμονής ή εξορίας των πριγκήπων της βυζαντινης αυτοκρατορίας.
Κάθε χρόνο  στις 23 Απριλίου, την ημέρα δηλαδή πού γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος και πανηγυρίζει το Μοναστήρι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του νησιού, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές (35-40 χιλιάδες) καταφθάνουν, όχι μόνο από την Κωνσταντινούπολη αλλά και από άλλες πόλεις, για να προσκυνήσουν το Μεγαλομάρτυρα και να ζητήσουν την βοήθεια του στα προβλήματα τους, ενώ φθάνουν τις 100.000 συνολικά, όλο το χρόνο.
Οι προσκυνητές, σε όλη τη διαδρομή, απλώνουν κλωστές, γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα τους φέρει τύχη. Όταν η ευχή τους εκπληρωθεί, γυρίζουν στον Άγιο και κερνάνε τον κόσμο ζαχαρωτά και γλυκά!




                                                                                     
Άγιος Γεώργιος Κουδουνάς- Πριγκηπόνησα


iefimerida.gr, diakonima.gr, mikrasiatis.gr, antexoume.wordpress.com, saint.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια