Ticker

10/recent/ticker-posts

Οι νικητές και οι χαμένοι της τηλεοπτικής χρονιάς

Από τα τέλη Αυγούστου τα στελέχη των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών είχαν την πεποίθηση ότι έκρυβαν στα χαρτιά τους τα μυστικά των σπουδαιότερων προγραμμάτων των τελευταίων ετών. Πεποίθηση μάλιστα την οποία προσπαθούσαν ποικιλοτρόπως μεσούντος του θέρους να μεταδώσουν και στον Τύπο με διάφορα καλέσματα και προσκλήσεις, στη διάρκεια των οποίων ούτε λίγο ούτε πολύ περιγραφόταν μία τηλεόραση η οποία όχι μόνο άφηνε πίσω της την κρίση αλλά βρήκε και τα μυστικά για να μαγέψει το τηλεοπτικό κοινό.

Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες για να διαψευστούν οι προσδοκίες των στελεχών αλλά και των τηλεθεατών. Ανέμπνευστα στην πλειονότητά τους προγράμματα, θαμπά πρόσωπα και μία προσπάθεια ανανέωσης η οποία περισσότερο εξαντλήθηκε στο «φαίνεσθαι» και λιγότερο στην ουσία. Μόνα θετικά γεγονότα η επαναδραστηριοποίηση της παραγωγής, η οποία μεταφράζεται σε εργασιακές θέσεις, αλλά και ο πλουραλισμός του προγράμματος, ο οποίος θύμισε παλιές καλές εποχές.

Ηδη το πρώτο μέρος της σεζόν ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον στο κομμάτι της ψυχαγωγίας, καθώς η ενημέρωση όχι μόνο δεν έχει ανάπαυλα τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά αντιθέτως η επικαιρότητα την υποχρεώνει να έχει τις «μηχανές» στο φουλ. Πάντως τα πρώτα συμπεράσματα έχουν ήδη εξαχθεί, οι δυνατοί παίκτες έχουν ξεχωρίσει, οι αδυναμίες είναι εμφανείς και οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο β' μισό της σεζόν μόνο διορθωτικά μπορεί να λειτουργήσουν και όχι ανατρεπτικά. Οι νικητές και οι ηττημένοι στους τομείς της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας μπορούν πλέον να καταγραφούν τόσο σε επίπεδο αριθμών όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων.

Με τις εκπομπές να μένουν ίδιες και απαράλλακτες, η πρωινή ενημερωτική ζώνη των καναλιών εμφανίζεται πλέον αισθητά «πληγωμένη». Η μειωμένη τηλεθέαση ιδιαίτερα στο δυναμικό κοινό είναι απόδειξη της φθοράς της συνταγής που ακολουθούν οι συγκεκριμένες εκπομπές. Πάνελ πολιτικών που συχνά φωνασκούν και δεν συνδιαλέγονται, υπερβολική εμμονή σε θέματα πολιτικοοικονομικά και αδιαφορία για τα κοινωνικά και τα πιο σύγχρονα ρεπορτάζ. Επιπλέον κάποιες κινήσεις που γίνονται για να βελτιώσουν την εικόνα μαρτυρούν απλώς την επιπολαιότητα στον χειρισμό και τη λανθασμένη εκτίμηση των αναγκών του τηλεοπτικού κοινού. Για παράδειγμα, η προσθήκη της σχεδόν βουβής Δέσποινας Βλεπάκη στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» προφανώς δεν έγινε για λόγους δημοσιογραφικής ενίσχυσης της εκπομπής αλλά περισσότερο χάριν οφθαλμών των αρρένων τηλεθεατών. Το ίδιο ισχύει και για την εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», στο οποίο η συμπαθέστατη Μάγια Αντωνοπούλου απλώς παρευρίσκεται.

Η κόπωση της ενημέρωσης εξάλλου είναι και ο βασικός λόγος μετακίνησης κοινού προς το ψυχαγωγικό «Happy Day», το οποίο προβάλλει ο Alpha και συγκεντρώνει όσους επιθυμούν πιο «ελαφρύ» πρωινό πρόγραμμα, με εντυπωσιακές επιδόσεις στο κοινό 15-44. Περίπου ίδια εικόνα και το Σαββατοκύριακο με το «Mega Σαββατοκύριακο» και το «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά».

Μέτριες ως και πολύ χαμηλές είναι οι επιδόσεις που πραγματοποιούν εξάλλου και οι ενημερωτικές εκπομπές της ζώνης 10-1, με την Πόπη Τσαπανίδου στον Star και την Αννα Μπουσδούκου στον Σκάι να φλερτάρουν στην καλύτερη περίπτωση με ένα ποσοστό τηλεθέασης 10%, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν ενημερωτικά μαγκαζίνο ποικίλης ύλης, τα οποία μάλιστα καταφέρνουν να σπάνε τη μονοτονία του «πολιτικού καφενέ» που βασιλεύει νωρίτερα και να διευρύνουν τη θεματολογία τους. Είναι πολύ δύσκολο να νικήσουν τους ψυχαγωγικούς αντιπάλους τους σε Mega και ΑΝΤ1 που εκείνη τη χρονική περίοδο σαρώνουν σε επίπεδο αριθμών.

Στον τομέα των δελτίων ειδήσεων και ειδικά στη ζώνη των 8 το δελτίο του ΑΝΤ1 έχει προβάδισμα, με το Mega να έχει μειώσει τα ποσοστά τηλεθέασής του σε σχέση με το παρελθόν. Οι σημαντικές διαφορές (εικόνας, στούντιο, παρουσίασης, δομής) που έχουν σημειωθεί από το δελτίο του καναλιού της Μεσογείων δεν φαίνεται να συγκίνησαν ιδιαίτερα τους τηλεθεατές και μετά τις ριζικές αλλαγές προσώπων το δελτίο αναζητεί τη νέα του ταυτότητα, κάτι που θα κριθεί και στη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Υψηλά εξάλλου είναι τα ποσοστά του δελτίου ειδήσεων του Alpha, το οποίο όμως προβάλλεται δίχως ανταγωνισμό στις 19.00, ενώ πτωτική είναι η εφετινή πορεία του Star, το οποίο δεν καταφέρνει να αγγίξει τα ποσοστά που σημείωνε την περυσινή σεζόν, την ίδια ώρα που και στον Σκάι το δελτίο περιορίζεται σε μονοψήφιες επιδόσεις.

Ελάχιστες πλέον οι ενημερωτικές εκπομπές, με την «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega και τον «Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star να βρίσκονται πολύ κοντά σε αριθμητικές επιδόσεις και να αποτελούν πλέον τις μοναδικές αμιγώς πολιτικές εκπομπές μαζί με τη νέα εκπομπή του Παύλου Τσίμα «Τελευταία λέξη» στον Σκάι, η οποία έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου. Στον Alpha  οι εκπομπές «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόιτερ, «360 μοίρες» με τη Σοφία Παπαϊωάννου και «60 λεπτά» με τον Νίκο Μάνεση είναι περισσότερο εκπομπές κοινωνικού και ταξιδιωτικού περιεχομένου, αν και αναμένεται λόγω των επικείμενων εκλογών να τροποποιηθεί το περιεχόμενό τους. Η τηλεθέασή τους όμως είναι καλή και αυτό μαρτυρά την προτίμηση του κοινού για ενημέρωση η οποία ξεφεύγει της πολιτικής ρότας και ανοίγει παράθυρα τόσο στην κοινωνία όσο και στον κόσμο.

Ασθμαίνουσα η ψυχαγωγία
Εν αρχή ην η πρωινή ζώνη. Το παράλογον του τηλεοπτικού ελληνικού μωσαϊκού όπου ο ντόρος ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος των εκπομπών και του τηλεοπτικού κοινού τους. Το Mega εφέτος επένδυσε στο πρόσωπο του Μάρκου Σεφερλή δημιουργώντας το «Mega με μία», το πρωινό που μάλλον σπάει όλα τα ρεκόρ σκαμπανεβάσματος τηλεθέασης και θεματολογικής αστάθειας, αλλά με διάθεση να το «παλέψει». Απέναντι το δίδυμο Λιάγκα - Σκορδά με «Το Πρωινό» δείχνει «πολύ σκληρό για να πεθάνει» και προηγείται σταθερά στην τηλεθέαση, ειδικά σε ό,τι αφορά το σύνολο του κοινού, αλλά μένοντας πιστό στην παρωχημένη πλέον συνταγή πρωινάδικου.

Η μεσημεριανή ζώνη έχει πλέον εξελιχθεί σε ζώνη του λυκόφωτος, με τις επαναλήψεις στο Mega και στον ΑΝΤ1 να μαρτυρούν πως τα συγκεκριμένα κανάλια δεν ενδιαφέρονται να το παλέψουν. Την ίδια ώρα μία εγκυμοσύνη και ένα λαμπερό ανά τα τηλεοπτικά χρόνια πρόσωπο, η Ελένη Μενεγάκη, σαρώνει για μία ακόμη σεζόν με την εκπομπή «Ελένη» στον Alpha εξαφανίζοντας από τον πίνακα τηλεθέασης την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μία» στο Star που, παρά τις προσπάθειες, δεν μπορεί να ανακάμψει. Στον Σκάι το πείραμα με την εκπομπή των Μαρίας Ηλιάκη και Μάκη Πουνέντη «Αυτά είναι» δεν φαίνεται να πέτυχε τον στόχο του, όπως άλλωστε και το «Ολα παίζουν» στον Alpha, με την πλέον ξεκούρδιστη και αταίριαστη τετράδα παρουσιαστών (Αλέκα Καμηλά, Μπέτυ Μαγγίρα, Γιώργος Λιανός, Κατερίνα Καινούργιου). Σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού το δίδυμο Μπακοδήμου - Σεργουλόπουλου, με το «ΦΜ Live» να στέκεται αξιοπρεπώς στον πίνακα των μετρήσεων.

Λίγο πριν από τα lead in η επιλογή του ΑΝΤ1 με μία ακόμη ελληνοκυπριακή σαπουνόπερα, το «Ρουά ματ», δεν συγκίνησε, ιδιαίτερα σε αντίθεση με την επιλογή του Alpha να ποντάρει σε τηλεπαιχνίδι, το «Ακου τι είπαν», με παρουσιαστή τον χαρισματικό Χρήστο Φερεντίνο να κερδίζει την απογευματινή παρτίδα. Το «Μπρούσκο» (ΑΝΤ1) νίκησε και με διαφορά τα αλλαγμένα «Κλεμμένα όνειρα», τα οποία διέψευσαν τις ελπίδες του Mega.

Επιτυχίες και αποτυχίες
Στο prime time ο μεγάλος νικητής είναι ο Alpha και ηττημένο είναι το Mega. Σταθερά ανοδική και ψύχραιμη πορεία καταγράφει ο ΑΝΤ1, ο οποίος αναμένεται να προσπαθήσει να περάσει στην πρώτη θέση στο δεύτερο μισό της σεζόν. Σε ό,τι αφορά το Mega, η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν οι σειρές του, οι οποίες, παρά τις υποσχέσεις και τα ευφάνταστα τρέιλερ, αποδείχθηκαν πολύ κατώτερα των προσδοκιών. Ειδικά το «Μάνα Χ ουρανού» αποδείχθηκε «δύσκολη» σειρά, ενώ η «Μοντέρνα οικογένεια», παρά την προσπάθεια για κάτι διαφορετικό, δεν μπόρεσε νε ξεπεράσει τον σκόπελο της χαμηλής τηλεθέασης.

Τα καλύτερα νούμερα τα σημειώνει η «Δικαίωση», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για τη σειρά-έκπληξη καθώς το περιεχόμενό της παραπέμπει σε «παλιά» συνταγή. Πολύ καλή η πορεία του «Music school» και δικαιολογημένα ανοδική για τις εκπομπές του Ακη Πετρετζίκη. Στα Τάρταρα της τηλεθέασης η απόπειρα για σάτιρα με το «Εεεε». Στον ΑΝΤ1 η επιλογή των «Συμμαθητών» απέφερε καρπούς, την ώρα που η πολυδιαφημισμένη «Εκδρομή» δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με το τηλεοπτικό κοινό όσο θα περίμεναν οι συντελεστές της. Απογοητευτικές οι «Τρίχες» και η έκπληξη της σεζόν θα μπορούσε να είναι δίκαια το «Ταμάμ», το οποίο δεν στερείται τίποτα: σενάριο, καστ, ερμηνείες, σκηνοθεσία, ατάκες. Εκεί που δυσκολεύεται το κανάλι του Αμαρουσίου είναι τα σόου, με το «Dancing with the stars» να εκπέμπει πλέον θλίψη και μιζέρια.

Τα «Καρντάσιανς» προσπαθούν κάπως αδέξια να βρουν την ταυτότητά τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η περσινή εκπομπή. Σε μεγάλα κέφια οι «Ράδιο Αρβύλα», που κρατούν ακόμη σε καλό επίπεδο το χιούμορ και τη διάθεσή τους για σάτιρα. Στον Apha τα λόγια είναι περιττά για τη σαρωτική σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», η οποία κατακτά την κορυφή. Εντιμο, απλό και συμπαθές το έτερο αουτσάιντερ του καναλιού «Το σόι σου», ενώ, παρά τις όποιες ενστάσεις και αντίθετες απόψεις, το «Αλ Τσαντίρι» σε κάθε εμφάνισή του σπάει τα κοντέρ. Με το δικό της, ομολογουμένως πολύ μεγάλο κοινό, πορεύεται από την αρχή της σεζόν η εκπομπή «Πάμε πακέτο», ενώ σταθερή παραμένει και η Αγγελική Νικολούλη με το «Φως στο τούνελ» και ελαφρά κάμψη σημειώνει η «Ελληνοφρένεια».

Η εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην υγειά μας, ρε παιδιά» επαξίως θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες του σταθμού καθώς τα μουσικά αφιερώματα που παρουσιάζει είναι προσεγμένα και αξιόλογα. Οσο για το «Κάτι ψήνεται», που συνεχίζει έπειτα από χρόνια να κερδίζει μεγάλο κομμάτι από την πίτα της τηλεθέασης, ίσως θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά από τους ιστορικούς τηλεόρασης στο μέλλον καθώς τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την εικόνα του παραπέμπει σε τηλεόραση κατηγορίας λούμπεν.

Στον Σκάι εν μέρει έξυπνη αλλά ενίοτε κουραστική η εμμονή με τις μαγειρικές εκπομπές αλλά και τις θεματικές. Μήπως είναι η ώρα το κανάλι να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό; Τέλος, στο Star η απόπειρα ένταξης μυθοπλασίας στο πρόγραμμα του σταθμού απέτυχε παταγωδώς. Και πώς να μη συμβεί κάτι τέτοιο όταν όλα αυτά τα χρόνια το κανάλι έχτιζε ένα περιβάλλον αφιλόξενο για τέτοιου είδους πρόγραμμα; Αντιθέτως, στον τομέα των ξένων σειρών και ταινιών το κοινό δείχνει περισσότερο ενθουσιώδες. Στο Ε πολλές οι εκπομπές το Σαββατοκύριακο, αλλά θολό ακόμη το τοπίο. Απουσία φρεσκάδας, αδέξιοι πειραματισμοί και τηλεόραση που μυρίζει έντονα παρελθόν. Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα.

Πηγή: Γραμμέλη Αφροδίτη-tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια