Ticker

10/recent/ticker-posts

Το νησί των λεπρών μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης... από τον Κώστα Τσόκλα

Ο μεγάλος ζωγράφος Κώστας Τσόκλης κατάφερε να γεμίσει με εικαστικές εκπλήξεις στη Σπιναλόγκα και να δώσει μια άλλη οπτική στους φιλότεχνους.

Σε ένα τεράστιο έργο γλυπτικής μετατράπηκε το νησί των λεπρών από τις διακριτικές επεμβάσεις του Κώστα Τσόκλη, τόσο στην εξωτερική όψη όσο και στο εσωτερικό του νησιού, για τις ανάγκες της έκθεσής «Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός», που θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Οκτωβρίου.
Στην είσοδο του νησιού εγκαταστάθηκε ένας μεγάλος σταυρός για τον οποίο ο διάσημος ζωγράφος, δήλωσε στην εφημερίδα «Espresso»: «Ο σταυρός, ένα σύμβολο μαρτυρίου, μπροστά στην είσοδο του νησιού το μετατρέπει αυτόματα σε μνημείο προσκύνησης, που παύει να είναι ένας τουριστικός τόπος. Ο επισκέπτης καλείται να επισκεφθεί το νησί με σεβασμό...».
Η μουσική που συνοδεύει τον επισκέπτη στη διαδρομή του στα ερείπια έχει την υπογραφεί του Νίκου Ξυδάκη.
«Όπως στις αρχαίες τραγωδίες όπου η μοίρα των ηρώων είναι πάντα ζοφερή και έρχεται η ομορφιά του λόγου και οι αναπάντεχες λύσεις των πολύπλοκων σχέσεων και καταστάσεων να λυτρώσει τους ήρωες, αλλά και τον θεατή, έτσι και εδώ, φιλοδοξώ πρώτα να ταυτίσω τον επισκέπτη με εκείνους που απομονωμένοι από την κοινωνία έβλεπαν το σώμα τους και τις ψυχές τους σιγά-σιγά να λιώνουν, και ύστερα να τον λυτρώσω μέσω της γοητείας της φύσης και της τέχχνης, οδηγώντας τον τελικά στη συνειδητοποίηση της δικής του τύχης, του να μπορεί δηλαδή να απολαμβάνει τα δώρα της ζωής, της ελευθερίας και της τέχνης» υπογραμμίζει ο Κώστας Τσόκλης μιλώντας για το σημαντικό αυτό εικαστικό γεγονός του καλοκαιριού.
Πρόσχημα για τη δημιουργία του μεγάλου αυτού εγχειρήματος είναι η υπαινικτική ανάδειξη, όχι περιγραφική, της περιόδου 1903-1957, δηλαδή της εποχής του εγκλεισμού των λεπρών στη Σπιναλόγκα. Σκοπός η μετατροπή του νησιού σε ένα έργο σύγχρονης τέχνης που εμπνέεται από το πρόσφατο παρελθόν.
Η εικαστική εκδήλωση «Ο τελευταίος λεπρός» πραγματοποιείται με την ομόφωνη αποδοχή του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, τη στήριξη του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια