Ticker

10/recent/ticker-posts

Νέα στήλη"Αρθρογράφοι":Η ΦΟΥΣΚΑ... ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ

Άρθρο του Γενικού Διευθντή Είδησεων & ενημέρωσης του Star, Σταμάτη Μαλέλη, για το Tv nea
  Άκουγα το σαββατοκύριακο πού πέρασε τα δύο μεγάλα κόμματα να λογομαχούν στο πτώμα της Εθνικής Οικονομίας. Και στο μυαλό μου πέρασαν εν ειδει κινηματογραφικής ταινίας οι εκατοντάδες αναλύσεις για την ελληνική κρίση.
  Θα το πω λοιπόν για άλλη μια φορά. Είναι αδύνατον να κατανοήσουμε το ελληνικό πρόβλημα αν δεν αντιληφθούμε τα πραγματικά αίτια της παγκόσμιας κρίσης.
   Η κρίση που διέρχεται σήμερα ο καπιταλισμός είναι συστημική. Δεν προέρχεται μόνο από την κρίση της φούσκας των ακινήτων των ΗΠΑ. Είναι απλοϊκό να υποθέσουμε ότι η πτώση μεγάλων τραπεζών στη μήτρα του καπιταλισμού δημιούργησε το ντόμινο των αλλεπάλληλων κρίσεων στην Ευρώπη. Μας βοηθάει όμως να κατανοήσουμε ότι η κρίση αυτή οφείλεται κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι αυτό είναι πλέον πάνω από τα κράτη και τις αγορές! Τι άλλο να υποθέσει κανείς όταν όλες οι προσπάθειες που γίνονται αυτή την ώρα είναι να διασωθούν οι τράπεζες; Δηλαδή το σύστημα! Ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν καπιταλιστικό τουλάχιστον με τον μαρξιστικό προσδιορισμό!
  Δεν ήταν λοιπόν η βασική αιτία η φούσκα των αμερικάνικων ακινήτων. Αλλά η παγκόσμια χρηματοπιστωτική φούσκα του καπιταλισμού που φούσκωσε την παγκόσμια οικονομία πάνω από τα πραγματικά της μεγέθη. Έτσι ο πλούτος που συσσωρεύτηκε στην Δύση δεν ήταν πραγματικός αλλά εικονικός . Έτσι με το που έσκασε η κρίση φάνηκε η πραγματική γύμνια της Δύσης,δηλαδή του κέντρου του καπιταλισμού! Και τότε έρχεται η ώρα της πληρωμής.
  Και φυσικά όταν υπάρχουν ελλείμματα καλείται να.τα πληρώσει το κράτος πρόνοιας. Και τότε αρχίζει η κολοκυθιά. Να αυξήσουμε τους φόρους μα τότε θα απειληθούμε με ύφεση! Να τους μειώσουμε μα τότε κινδυνεύουν να αδειάσουν τα κρατικά ταμεία αφού ο σημερινός καπιταλισμός δεν επενδύει αλλά δημιουργεί φούσκες. Στην Ιρλανδία μείωσαν τους φόρους και έφτασαν στην καταστροφή. Αντίθετα στην Πορτογαλία τους αύξησαν και τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
  Και φτάνουμε στην Ελλάδα όπου...
το κακό είναι διπλό. Από τη μία αντιμετωπίζει τα δεινά της παγκόσμια κρίσης αλλά και από την άλλη τα δικά της δομικά προβλήματα που αφορούν τη στρεβλή της ανάπτυξη!
Η Ελλάδα ως περιφερειακή χώρα της Ευρώπης δέχθηκε διπλό χτύπημα! Αυτό δεν μπορούν, δυστυχώς να το καταλάβουν τα δύο μεγάλα κόμματα που συμπεριφέρονται λες και αγνοούν την παγκόσμια πραγματικότητα. Και από την άλλη η παραδοσιακή Αριστερά που νομίζει ακόμη ότι βρίσκεται στα βουνά!!!

-Σταμάτης Μαλέλης-

Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και της Ανωτέρας Σχολής Στελεχών Επιχειρήσεων.
Από το 1977 έως το 1982 εργάστηκε στην εφημερίδα Καθημερινή. Για το διάστημα 1982 έως 1989 εργάστηκε στην ΕΡΤ και παράλληλα αρθρογραφούσε στον Ελεύθερο τύπο στον οποίο εργάστηκε  από το 1988 έως το 1991.

Εργάστηκε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 σαν Αρχισυντάκτης από το 1988 έως το 1991 ενώ από το 1991 έως το 1993 διετέλεσε Αρχισυντάκτης και Διευθυντής Σύνταξης στο MEGA CHANNEL.
Από το 1993 έως το 2002 εργάστηκε ως Διευθυντής Ειδήσεων αλλά και Διευθυντής Προγράμματος στον Alpha και στον ΣΚΑΪ.Κατά τη θητεία του στο ΣΚΑΪ εισήγαγε  για πρώτη φορά τα «παράθυρα διαλόγου» στην ελληνική τηλεόραση.

Είναι συντάκτης του βιβλίου «Στιγμές Τηλεόρασης» και συνεχίζει την συγγραφική του πορεία συγγράφοντας νέα βιβλία δημοσιογραφίας.
Έχει αρθρογραφήσει για τις  εφημερίδες Κυρ. Ελευθεροτυπία, Πρώτο Θέμα, Ελεύθερος Τύπος, Απογευματινή και Παρασκευή+13 ενώ ως φοιτητής υπήρξε αρθρογράφος στα περιοδικά ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ και ΦΟΙΤΗΤΗΣ.

Είναι αρθρογράφος στις ιστοσελίδες aixmi.gr και lay-out.gr. Από το 2009 έως σήμερα διδάσκει και διευθύνει τη σχολή   Δημοσιογραφίας και Νέων Μέσων Επικοινωνίας “New Media Studies”.
O διακεκριμένος δημοσιογράφος,από το 2002 έως σήμερα, είναι Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του STAR CHANNEL.
Η ομάδα του TvNea ευχαριστεί τον κ.Μαλέλη για τα 'εγκαίνια' της στήλης.