Ticker

10/recent/ticker-posts

Πάμε Θέατρο: "Επικίνδυνες Σχέσεις" στο Άλμα (2ος χρόνος)


Συγγραφέας:
Λακλό | Σκηνοθέτης: Γιώργος Κιμούλης | Ηθοποιοί: Θάλεια Ματίκα, Τάσος Ιορδανίδης, κ.α | Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης | Σχεδιασμός σκηνικού χώρου: Γιώργος Κιμούλης | Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου | Κατασκευή σκηνικού χώρου: Ρομάν Σαντόφσκι | Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης | Εισιτήρια: 18, 15, 13 ευρώ. | Γιατί να πας: Γιατί αναφέρεται στη φύση του ανθρώπινου είδους. Σκιαγραφεί με γλαφυρό τρόπο το πού μπορεί να φτάσει η απληστία του ανθρώπου, ειδικά σε εποχές όπου τα κοινωνικά ήθη και έθιμα βρίσκονται σε σήψη και παρακμή. Αποτυπώνεται ένα πεδίο μάχης όπου, στο βωμό της εξουσίας, κατακρεουργούνται, ψυχές, προσωπικότητες, συναισθήματα. Η ανιδιοτέλεια σαν έννοια γίνεται εξευτελιστική στην πρακτική της μορφή. Τα προσωπεία, όταν πέφτουν, γελοιοποιούνται, αλλά διατηρούν την επικινδυνότητά τους. Το έργο μας παρουσιάζει χαρακτήρες, χωρίς φιλοδοξίες, ούτε όνειρα... Χωρίς άμυνες και χωρίς φόβους... Ερωτεύσιμους, γοητευτικούς, αυτοκαταστροφικούς...

Μιλάει για:  Τη μάχη αρσενικού θηλυκού και την εξουσία του ενός υπέρ του άλλου στο παιχνίδι του έρωτα.

Το story:
  Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η σατανική Μαρτέιγ, που ζει βάζοντας στοιχήματα πάνω στην κρυφή ερωτική ζωή των άλλων, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο να κυριαρχεί κοινωνικά. Κάποια μέρα αναθέτει στον πρώην εραστή της, τον ακόλαστο Βαλμόν, να αποπλανήσει τη νεαρή κοπέλα που πρόκειται να παντρευτεί. Εκείνος τα καταφέρνει θαυμάσια, κερδίζοντας έτσι το στοίχημα. Η απρόσμενη άφιξη της ωραιότατης Τουρβίλ θεωρείται ως πρόκληση για τη Μαρτέιγ, που αναθέτει στον Βαλμόν να την κατακτήσει, προσφέροντάς του ως τίμημα μια βραδιά μαζί της. Έτσι, ο Βαλμόν επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, χρησιμοποιώντας ως όπλο τη γοητεία του και την τέχνη του στον έρωτα, και παρουσιάζεται στην Τουρβίλ σαν ένας ανιδιοτελής ερωτευμένος.

Βιογραφία του έργου:
  Οι «Επικίνδυνες σχέσεις» του Λακλό πρωτοεκδόθηκαν στο Παρίσι το 1782. Χαρακτηρίστηκαν ως έργο «εξοργιστικής ανηθικότητας», βιβλίο «άξιο θαυμασμού και κατάρας». Ο συγγραφέας του σκιαγραφούσε τέρατα άρα έπρεπε να είναι τέρας κι ο ίδιος... Η κοινωνία αντιμετώπισε το γεγονός της κυκλοφορίας του ως σκάνδαλο (το σκάνδαλο ήταν το ίδιο που ανέδειξε τη διαχρονικότητά του, χωρίς ωστόσο το τολμηρό θέμα να είναι η ουσία του μυθιστορήματος το οποίο ανατέμνει με τρομακτική ακρίβεια την ανθρώπινη ψυχή πέρα από εποχές και χώρες) και όπως ήταν επόμενο, η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε μερικές μέρες καθώς και οι επόμενες εκδόσεις. Μάλιστα ένα αντίτυπο, χωρίς τίτλο στο εξώφυλλο, βρέθηκε αργότερα στα προσωπικά υπάρχοντα της Μαρίας Αντουανέτας. Η κυκλοφορία του έργου επιτράπηκε επί Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και των διαφόρων επαναστατικών κυβερνήσεων που ακολούθησαν. Απαγορεύτηκε ξανά το 1825, επί βασιλείας του Καρόλου Ι΄, μαζί με άλλα επικίνδυνα έργα του Βολταίρου, του Ρουσσώ, του Μοντεσκιέ και του Μπωμαρσαί. Η απαγόρευση ίσχυσε ουσιαστικά όλο τον 19ο αιώνα. Και μόνον ο Μπωντλαίρ, ένας από τους «καταραμένους ποιητές», υποστήριξε δημόσια το έργο. Το αριστούργημα του Λακλό, ενέπνευσε ιδιαίτερα τους σκηνοθέτες και τους θεατρικούς συγγραφείς στον 20ό αιώνα αποκτώντας όχι μόνο πιστούς οπαδούς αλλά και πλήθος μελετητών. Με σενάριο βασισμένο στο επιστολογραφικό αυτό μυθιστόρημα έχουν γυριστεί τρεις κινηματογραφικές ταινίες.

Παρασκήνιο: 
Ο Γιώργος Κιμούλης, που διασκεύασε το έργο, το μετέφερε στην εποχή του 1930. Μια εποχή όπου η δαμόκλειος σπάθη του Μουσολίνι και του Χίτλερ, ελλοχεύει. Ο θίασος είναι υπεύθυνος για τις μετατροπές του σκηνικού. Δεν γίνεται καμία μετατροπή με τεχνική υποστήριξη.

Άποψη Σκηνοθέτη / Ηθοποιού:
  Τάσος Ιορδανίδης: «Δύο πρώην εραστές και ''σύμμαχοι'', ο Βαλμόν και η Μερτέιγ, στήνουν μάχες με μοναδικό στόχο τη νίκη. Η γυναίκα είναι η κινητήριος δύναμη και ο άντρας το εκτελεστικό όργανο που μπορεί να φέρει εις πέρας και την πιο δύσκολη αποστολή χωρίς καμία ηθική αναστολή. Όλα συμβαίνουν σε μια κοινωνία σκοτεινή και ''βρώμικη'' όπου οι ηθικές αξίες έχουν αλλοιωθεί στο μέγιστο βαθμό. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί χαρακτήρες στο έργο. Υπάρχουν μόνο συμμαχίες και εχθροπραξίες ψυχής. Συνοδοιπόροι και αντίπαλοι. Ένα πεδίο μάχης, είναι αυτό το έργο, γεμάτο νάρκες».

* Κάθε Τρίτη & Πέμπτη η στήλη "Πάμε Θέατρο" στις 13:30, εδώ στο Tvnea θα σας ενημερώνει για τις θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας....

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες tospirto.net


- Αλέξανδρος Κούρτης -

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια